Az egyetemek és a gazdasági szereplők együttműködésének erősítésével jelentősen növeltük az ország fejlődési lehetőségeit

– jelentette ki Varga Mihály az Óbudai Egyetem Kárpát-medencei pedagógus napi ünnepségén. A pénzügyminiszter hozzátette azt is, hogy az Óbudai Egyetem modellváltása sikeres volt, és napjainkra már az ország egyik legnépszerűbb egyetemévé vált, a nemzetközi rangsorban a világ 1200 legjobb felsőoktatási intézménye között szerepel.

Kiskunhalas, 2023. április 14.Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Merkbau Zrt. új üzemének átadásán Kiskunhalason 2023. április 14-én. Az építőipari vállalkozás 2,5 milliárd forint összegű kapacitásbővítő fejlesztését a magyar kormány 1 milliárd forinttal segítette a nagyvállalati beruházási támogatási programban
Fotó: Rosta Tibor / MTI

A kormány eredményesen kapcsolta össze a magyar egyetemeket a gazdaság vérkeringésével, együttműködési lehetőségeik, vállalati kapcsolataik megsokszorozódtak

– emelte ki Varga Mihály.

A tárcavezető jó példaként hivatkozott az Óbudai Egyetemre, amelynek biztosabbá vált a finanszírozása, miután a modellváltással két és félszeresére növelték a működésre és fejlesztésre fordítható forrásokat, és minden korábbinál nagyobb béremelést hajtottak végre az intézményben. Varga korábban az Óbudai Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke volt, erről a tisztségéről februárban lemondott.

Szerinte ennek az eredménye az is, hogy az elmúlt időszakban többen szereztek doktori címet, többszörösére emelkedett a publikációk száma, és megnyílt az út a kutatás-fejlesztési tevékenységek előtt, amit a tudományos-innovációs parkok elindítása is jól szemléltet.

A pénzügyminiszter azt is fontosnak tartja, hogy az egyetemen számos határon túli magyar fiatal is tanulmányokat folytat.

Varga Mihály szerint az erős országhoz erős közösségek kellenek, a gazdaság tekintetében ezeknek kiindulópontjai az egyetemek.

Az eredmények mára bebizonyították, hogy az alapítványi rendszer jelentős fejlődést hozott a magyar felsőoktatásban, amely más országoknak is követendő példa lehet

– zárta gondolatait a tárcavezető.

A felsőoktatásba 2011 óta nem jelentkeztek annyian, mint az idén

Tavalyhoz képest 34 százalékos emelkedéssel, 126 449-en jelentkeztek a felsőoktatásba. Az intézmények között továbbra is az ELTE, a szakok közül pedig a gazdaságtudományok a legnépszerűbbek.