Hatalmas károkat okozott az áradás Dél-Európában írja a The Guardian. A halálos áldozatok között van két nyaraló, akiket a Törökország északnyugati részén, a bolgár határ melletti Kirklareli tartományban lévő kempingből sodort el az ár. Ali Yerlikaya török belügyminiszter szerint a kempingben nagyjából tucatnyian tartózkodtak, amikor elérte az áradás.

Vólosz, 2023. szeptember 5.Autókat sodor az ár az északkelet-görögországi Vólosz város egyik utcáján 2023. szeptember 5-én, miután a Daniel nevű ciklon hatalmas mennyiségű csapadékkal lecsapott a térségre.MTI/EPA/ANA-MPA/Hacipolitisz Nikolaosz
Görögországban is ítéletidő tombolt.
Fotó: Hacipolitisz Nikolaosz / ANA-MPA / EPA / MTI

A mentőcsapatok két holttestet találták, de négy eltűnt ember után még tovább folyik a kutatás

– írta a belügyminiszter.

A helyi kormányzói hivatal közlése szerint Isztambul két kerületében az esőzés okozta ár szintén elárasztotta az utcákat és a házakat. Az áradásnak ott legkevesebb két halálos áldozata van. Tucatnyi embert, akik egy könyvtárban rekedtek, sikerült kimenteni. Néhány metróállomást még így is le kellett zárni az ár miatt. Davut Gül isztambuli kormányzó arra szólította fel az autósokat, hogy ne induljanak útnak.

Görögországban rekordmennyiségű csapadék hullott

Görögországban a felhőszakadás okozta ár miatt Vóloszban leállították a közlekedést és egy idősotthont elővigyázatosságból evakuáltak. Szkiathosz szigetén pedig legkevesebb egy ember halálát okozta az utcákat elárasztó özönvíz, amely autókat sodort magával. A halálesetet egy fal leomlása okozta Vólosz környékén, ahol öt ember el is tűnt az áradásban.

Vólosz, 2023. szeptember 5.Bokáig érő vízben gyalogolnak az emberek az északkelet-görögországi Vólosz város egyik utcáján 2023. szeptember 5-én, miután a Daniel nevű ciklon hatalmas mennyiségű csapadékkal lecsapott a térségre.MTI/EPA/ANA-MPA/Hacipolitisz Nikolaosz
Fotó: Hacipolitisz Nikolaosz / ANA-MPA / EPA / MTI

A görög meteorológiai szolgálat jelentése szerint a középnyugati

Pilion régióban kedden egy faluban 75,4 centiméter csapadék hullott,

ami 2006 óta a legtöbbnek számít. Athén környékén az átlagos évi csapadékmennyiség 40 centiméter körül van. Az országban a heves esőzések várhatóan szerdán délután hagynak alább.

Bulgáriában, a fekete-tengeri partvidéken a vihar okozta áradásokban két ember halt meg, hárman eltűntek.

A megáradt folyók utakat és hidakat rongáltak meg. Az áramellátás is szakadozott a térségben, és a hatóságok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy az áradás okozta fertőzés veszélye miatt senki ne igyon csapvizet. Carevóban veszélyhelyzetet hirdettek az áradások miatt, és az épületekbe is betörő víz miatt arra szólították fel a lakosságot, hogy az emeleteken keressen menedéket.