Hunter Biden hétfőn beperelte az amerikai adóhivatalt (Internal Revenue Service, IRS), azt állítva, hogy a hivatal illegálisan hozta nyilvánosságra a róla szóló adóinformációkat. „Az adóhivatal és képviselői azt feltételezték, hogy azok a jogok, amelyek minden más amerikai állampolgárra vonatkoznak, nem vonatkoznak Bidenre” – írja az Axios a kereset alapján.  

Hunter Biden leaves Delaware court
Fotó: Celal Gunes/AFP

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy idén júniusban vádalkut kötött Hunter Biden védőivel, aminek alapján az elnök fia elkerülte volna a börtönt, amennyiben bűnösnek mondja magát két kisebb súlyú adóbűncselekmény vádjában, azaz kétszer 100 ezer dollár befizetésének elmulasztásában. Az alku részeként a fegyverbirtoklásra vonatkozó vádemelést és a bírósági tárgyalást az ügyész mellőzte volna, egy úgynevezett megelőző eljárás keretében.

A bíró júliusban elutasította a vádalkut, annak szokatlanságára hivatkozva, különösen arra a kitételre, 

miszerint a jövőben Hunter Bident más ügyben sem állíthatták volna bíróság elé.

Hunter Biden kulcsszereplője a kongresszusi republikánusok vizsgálatának is, amely arra irányul, hogy milyen körülmények között jutottak a Biden család tagjai több mint 20 millió dollárhoz külföldi vállalkozásoktól, így Ukrajnából, részben abban az időben, amikor Joe Biden ukrajnai ügyekért is felelős alelnök volt, fia pedig a Burisma ukrán energiavállalat igazgatósági tagja.