Közélet

Kijárási tilalmat és cenzúrát rendeltek el az oroszok Donyeck megyében

Az ukrán ellentámadás előrehaladásával az Donyeck megyei orosz adminisztráció elkezdett tartani egy esetleges lázadástól – ennek a lehetőségét az ukrán Nemzeti Ellenállási Központ fejtegette egy friss jelentésében. A felvetést arra alapozzák, hogy az oroszok által megbízott helyi vezető kijárási tilalmat rendelt el a megyében, illetve utasította a katonaságot a kommunikációs csatornák fokozott ellenőrzésére.

Donyeck megye oroszok által megszállt területein kijárási tilalmat vezetek be, és elkezdték a kommunikációs csatornák cenzúrázását – erről az ukrán Nemzeti Ellenállási Központ jelentésében lehetett olvasni.

Training session of Ukrainian soldiers in Donbas
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A tájékoztatás szerint a Moszkva által megbízott kormányzó, 

Gyenisz Pusilin arra utasította a katonaságot, hogy korlátozzák a telefonhívásokat és az írásbeli levelezést a megyében. Emellett kijárási tilalmat is elrendelt 

összegezte a jelentést a Kyiv Independent.

A Nemzeti Ellenállási Központ jelentésében azt írja, hogy Pusilin drasztikus lépései annak a jelei, hogy hiába az évek óta tartó orosz hatalomátvétel a területen, a lakosságot még mindig nem sikerült az oldalukra állítani.

Egyre nő a harag és bomlik a rend az orosz hadsereg soraiban – állítja az ukrán titkosszolgálat

Az ukrán titkosszolgálat 17 Ukrajnában harcoló orosz katona telefonhívását tudta lehallgatni. A hívásokból kiderült, hogy a rossz körülmények és az emberveszteség miatt az orosz hadseregben nő az elégedetlenség.

Az orosz–ukrán háború ugyan csak 2022 februárjában kezdődött, a Donyeck megyében már 2014 óta jelen vannak az oroszok. Az ukrán információk a terület szigorú ellenőrzéséről azt jelenthetik, hogy Moszkva nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy a donyecki lakosság felszabadítóként fogadta az orosz hadsereget. A központ szerint az ukrán ellentámadás lassú, de folyamatos előrehaladása miatt a moszkvai rezsim elkezdett félni attól, hogy a donyecki emberek fellázadhatnak ellenük, ezért szigorítanak az ellenőrzésen.

 

cenzúra Ukrajna Donyeck kijárási tilalom
Kapcsolódó cikkek