Közélet

Egyre nő a harag és bomlik a rend az orosz hadsereg soraiban – állítja az ukrán titkosszolgálat

Az ukrán titkosszolgálat 17 Ukrajnában harcoló orosz katona telefonhívását tudta lehallgatni. A hívásokból kiderült, hogy a rossz körülmények és az emberveszteség miatt az orosz hadseregben nő az elégedetlenség.

A júniusban indult ukrán ellentámadás közben a kijevi titkosszolgálat sem unatkozott. Tizenhét telefonhívást sikerült lehallgatniuk, amikor orosz katonák telefonáltak haza a családjuknak a frontról. Az orosz katonák kétségbeesettek és dühösek, amiért hatalmasok a veszteségeik, ráadásul a felszerelésük is szegényes.

A Russian serviceman takes part in the 'Vostok-2022' military exercises at the Uspenovskyi training ground (Sakhalin Island) outside the city of Yuzhno-Sakhalinsk on the Russian Far East on September 4, 2022. The Vostok 2022 military exercises, involving several Kremlin-friendly countries including China, takes place from September 1-7 across several training grounds in Russia's Far East and in the waters off it. Over 50,000 soldiers and more than 5,000 units of military equipment, including 140 aircraft and 60 ships, are involved in the drills. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Fotó: AFP

Egy Andrej nevű katona a feleségének azt mondta, hogy egységének nagyja odaveszett, a felszerelésük pedig olyan, mintha a második világháborúban lennének.

Kib*sznak minket a frontra lőszer és felszerelés nélkül. Maximum az ujjainkat használhatjuk bajonett helyett

– mesélte a feleségének Andrej július 12-én. Az ukrán titkosszolgálat mind a 17 telefonívást július első két hetében fogta el.

Hatalmi vákuum: itt a zsoldossereg, amely átveszi a Wagner helyét

Az orosz védelmi minisztériummal jó kapcsolatot ápoló magánhadseregek elkezdték felszívni a Wagner csoport vezető nélkül maradt tagjait. A Kreml a Wagner megszerzésével újabb mozgósítható katonákat küldhet Ukrajnába, illetve megszerezheti Jevgenyij Prigozsin afrikai érdekeltségeit. A legaktívabb PMC a Redut.

Az ukrán ellentámadás eddig kevés eredményt hozott. A sikertelenség miatt Kijev nyugati szövetségesei is aggodalmuknak adtak hangot. Augusztus végén sikerült az ukránoknak két fronton is áttörni a fronton, jelenleg nagyobb erőkkel tartanak a déli Melitopol város felé. Oroszország természetesen tagadja, hogy az ukránok bármit is elértek volna június óta, a moszkvai hírek arról szóltak, hogy az ukrán próbálkozásokat rendre visszaverik. 

Ezzel szemben a telefonhívások arról tanúskodnak, hogy a katonák nem élik meg ilyen büszkén a fronton történteket. A katonák arról számoltak be a családjaiknak, hogy kevés az ellátmányuk, alig van lőszerük, és minden akcióban rengeteg embert veszítenek. A frontra állítólag csak olyan újoncokat küldenek, akik nem vettek részt kiképzésen. 

Összességében elmondható, a morál rendkívül rossz az orosz sorok között.

A lehallgatásokról a Reuters írt, ám azt kiemelték, hogy az információkat nem tudták ellenőrizni.

 

ukrán ellentámadás ukrán titkosszolgálat SBU Ukrajna lehallgatás
Kapcsolódó cikkek