A Magyar falu program keretében ötmilliárd forint támogatást nyertek el kistelepülések önkormányzati tulajdonú utcák, kerékpárutak, hidak és járdák építésére, illetve felújítására – közölte Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Összesen 388 kistelepülés között oszlanak meg a támogatások – mondta a kormánybiztos, felidézve, hogy utca, kerékpárút és híd fejlesztése kategóriában pályázónként legfeljebb 45 millió forintot lehetett igényelni, járdafejlesztésre pedig maximum 10 millió forintot kérhettek a települések.

Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap

Elmondta azt is, hogy önerőt a pályázati kiírás nem igényelt, és fele-fele arányban oszlik meg a két kategóriában a támogatott pályázatok száma. A nyertesek kilétét a Magyar falu program honlapján lehet megtudni.

A kormánybiztos szerint 

a Magyar falu programban az út- és járdafejlesztés az egyik legnépszerűbb támogatási célterület, nem véletlen, hogy már negyedik éve írnak ki ebben a témában pályázatokat.

Négy év alatt Gyopáros szerint több mint háromezer útfelújítási pályázatot és csaknem másfél ezer járdafelújítást támogattak országszerte a magyar falvakban. Az önkormányzati tulajdonú utak és járdák mellett az az állami utakat, mellékutakat is folyamatosan fejleszti a kormány. A jellemzően alacsonyabb rendű összekötő utakat érintő utóbbi kategóriában a fejlesztések az idei év végére meghaladják a négyezer kilométert.

„Utcafejlesztésekre, járdafejlesztésekre és az állami utak fejlesztésére 2019 óta több mint 360 milliárd forintot költött a kormány a Magyar falu program keretében” – zárta mondandóját a kormánybiztos, hozzáfűzve, hogy még idén újabb pályázati kiírások várhatók.