Egy lengyel katonai helikopter megsértette Fehéroroszország légterét – jelentették be pénteken Minszkben. A RIA Novosztyi jelentése szerint a fehérorosz határőrök a grodnói régió Beresztovickij körzetében szeptember 1-jén délután rögzítették a légtérsértést.

Radom,,Poland,-,August,26,,2017:,Mi-24,Helicopter,On,Airshow
Fotó: Shutterstock

Eszerint az Mi–24-es helikopter rendkívül alacsony magasságban lépte át a határt, 

mintegy 1200 métert repült Fehéroroszország területe felett,

majd visszarepült.

A fehérorosz határőrség tájékoztatta a lengyel felet az esetről, és behívatták a minszki külügyminisztériumba Wojciech Filimonovichot, „A lengyel félnek megfelelő magyarázatot kell adnia, és alaposan ki kell vizsgálnia az esetet. A vizsgálat eredményéről és a történtek okairól, ahogyan az a nemzetközi kommunikációban szokásos, észszerű időn belül értesíteni kell a fehérorosz felet” – közölte a külügyminisztérium.

„Felhívjuk a figyelmet, hogy megengedhetetlen a Fehérorosz Köztársaság államhatárának megsértése. Sürgősen felszólítjuk Varsót, hogy tegyen intézkedéseket az ilyen incidensek jövőbeni megelőzésére” – olvasható tovább a közleményben.

A RIA Novosztyi szerint nem ez volt az első ilyen eset az ország nyugati határán. Szerdán két fegyveres lett katona lépett illegálisan fehérorosz területre a grigorovsinai ellenőrző pontnál. Két méterre hatoltak be az országba, majd végigvonultak a határvonalon, aztán visszatértek Lettországba.

Augusztus elején viszont a varsói fehérorosz nagykövetet kérették be a varsói külügyminisztériumba, miután két fehérorosz helikopter megsértette az ország légterét.