Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerint az békevállalkozás, nem háborús vállalkozás, és a magyar soros elnökség is ennek alapján tevékenykedik majd.

NAVRACSICS TiborBudapest, 2023. szeptember 12.
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az Úton a magyar uniós elnökség felé című tanulmánykötet bemutatásán és a Nemzetek Európája Karrierprogram negyedik évfolyamának tanévnyitó rendezvényén a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2023. szeptember 12-én.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az Úton a magyar uniós elnökség felé című tanulmánykötet keddi, Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) tartott bemutatóján kifejtette, hogy ismét kinyílik a vita a szankciós politika hatékonyságáról, miután az 

az első eredmények szerint nem segített Oroszország megfékezésében, a béke helyreállításában.

Az NKE és az Igazságügyi Minisztérium együttműködésében megvalósult Nemzetek Európája karrierprogram negyedik évfolyamának tanévnyitó rendezvényéhez kapcsolódó beszélgetésen a tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió továbbra is a lassulásával és magas inflációval küzd, Oroszország növekedése pedig nem nagyon torpant meg. A legfontosabb pedig, hogy a szankciós rendszer nem tudta megakadályozni a háború folytatódását – tette hozzá.

Navracsics elmondta, hogy a 2014–2015-ös Európai Uniót szeretné viszontlátni, amikor az első orosz agresszió időszakában az Európai Unió és az Európai Bizottság páratlan gyorsasággal segített a tagállamoknak a fegyverszünet, a béke megteremtésében.