Két iráni újságírónőnek egy hónapot kell börtönben töltenie egy hároméves, részben felfüggesztett börtönbüntetés részeként összeesküvés és konspiráció miatt – jelentette vasárnap a helyi média.

Negin Bageri és Elnaz Mohammadi büntetésének egynegyed részét, vagyis kevesebb mint egy hónapot tölti börtönben – mondta ügyvédjük, Amir Raisian a reformpárti Ham Mihan napilapnak, ahol az egyik újságírónő is dolgozik.

Fotó: AFP

A hátralévő időszakot öt évre felfüggesztik, ez idő alatt szakmaetikai képzésen kell részt venniük, és nem hagyhatják el az országot

– tette hozzá az ügyvéd. Raisian nem részletezte, hogy lehet-e fellebbezni az ítélet ellen, és az sem derült ki, hogy pontosan mit követtek el a vád szerint az újságírók. 

A The Guardian cikke szerint Mohammadi nővére, Elaheh, aki szintén a Ham Mihannak dolgozik, szeptember óta van börtönben, miután beszámolt a 22 éves Mahsa Amini temetéséről. 

Irán nagyvárosaiban több hónapja tüntetnek az elnyomó teokratikus rezsim ellen. A tüntetéshullámot egy iráni kurd nő rendőrségi őrizetben bekövetkezett halála váltotta ki. 

A 22 éves nőt a szigorú öltözködési szabályokat betartató erkölcsrendészet állította elő a hidzsáb nem megfelelő viselése miatt. Szemtanúk szerint Aminit megverték a rendőrautóban, kómába esett, és három nappal később meghalt egy teheráni kórházban.