A költségvetési csalás mellett már a pénzmosás gyanúját is vizsgálja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) abban a nyomozásban, amely a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom átláthatatlan pénzügyeivel kapcsolatban indult – írta meg a Magyar Nemzet az eljárást felügyelő Fővárosi Főügyészség válaszából.  

20230419 Budapest
Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatója

Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság  VG 20230419 BudapestKarácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatójaFotó: Kallus György LUS Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az ügyészség a lap megkeresésére azt írta, hogy „a jelenleg felderítési szakban lévő nyomozás kiterjed a pénzmosás gyanújának vizsgálatára is”. A Világgazdaság is megírta, hogy

az OTP feljelentést tett ismeretlen tettes ellen hamis magánokirat felhasználása miatt Karácsony Gergely 99 Mozgalma ügyében. 

A bank feljelentésének indokolása úgy zárul, hogy „felmerül a gyanú, hogy a 99 Mozgalom Egyesület által bankunk részére – forrásigazolás céljából – megküldött jegyzőkönyvek tartalma nem felel meg a valóságnak”. 

Emlékezetes, korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal már elindított az ügyben egy nyomozást. A Nemzeti Információs Központ által az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága számára a tavalyi választások külföldi befolyásolásáról készített, idén júniusi összefoglaló jelentés szerint a 99 Mozgalom számlájára egyetlen befizetőként Karácsony párttársa, Perjés Gábor volt azonosítható. A jelentés is megerősítette, hogy a pénzek több mint négyötöde külföldi pénznemben, euróban és fontban érkezett a 99 Mozgalomhoz.