Az OTP Bank is feljelentést tett Karácsony Gergely főpolgármester 99 Mozgalmának finanszírozása ügyében. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentum szerint az adománygyűjtő ládák története hamisnak látszik, ugyanis a – döntő többségükben 50 és 100 eurós címletű – bankjegyek valójában inkább csomagokban érkezhettek, újak voltak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak és összetapadtak. 

20200621 MN Budapest Lánchíd KArácsony Gergely tüntetés Magyar Nemzet fotó:Mirkó István20200621 BudapestKarácsony Gergely főpolgármester felhívására vonultak a tüntetők a Lánchíd mellé, a Magyar Tudományos Akadémia előtti szakaszraMagyar Nemzet fotó: Mirkó István (MI)
Fotó: Mirkó István / Mediaworks

A lap cikke szerint, Karácsony Gergely pénzügyeket intéző embere, Perjés Gábor többször is olyan jegyzőkönyveket adott át az OTP-nek, amelyek adománygyűjtő ládák felnyitásáról szóltak. A hitelintézet a sajtóban megjelent hírek után nemrégiben belső ellenőrzési vizsgálatot rendelt el, majd ennek végén fogalmazta meg súlyos megállapításait.

Emlékezetes, hogy korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal már elindított az ügyben egy nyomozást. A Nemzeti Információs Központ által az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága számára a tavalyi választások külföldi befolyásolásáról készített, idén júniusi összefoglaló jelentés szerint a 99 Mozgalom számlájára egyetlen befizetőként Karácsony párttársa, Perjés Gábor volt azonosítható. A jelentés is megerősítette, hogy a pénzek több mint négyötöde külföldi pénznemben, euróban és fontban érkezett a 99 Mozgalomhoz.

Karácsonyék számlájára 526 millió forint érkezett annak megnyitása óta, tehát Márki-Zay Péter azon korábbi nyilatkozata, amely a főpolgármester félmilliárdos kampányáról szólt, nagyságrendileg helytálló.

A teljes cikk a Magyar Nemzet oldalán olvasható.