A konzervatív Néppárt (PP) elnöke, Alberto Núnez-Feijoó ma elvesztette a kormányalakításról szóló második szavazást a spanyol parlament alsóházának számító képviselőházban. A politikust 172 képviselő támogatta, 177 ellene szavazott, míg egy voksot érvénytelenítettek. Így most minden szem a baloldali Pedro Sánchezre szegeződik, akinek két hónapja lesz összehozni a kormányzáshoz szükséges többséget – írja a Reuters.

Partido Popular (People's Party) leader and candidate for prime minister, Alberto Nunez Feijoo talks to the members of the media after attending a second parliamentary vote to elect Spain's next premier in Madrid on September 29, 2023. Alberto Nunez-Feijoo's bid to become Spain's next prime minister was rejected by lawmakers today, with the right-wing opposition leader lacking the support to pass a second and final parliamentary vote.  It opens the way for outgoing Socialist Prime Minister Pedro Sanchez to try his own hand at an identical vote, for which he will need support from a hardline Catalan separatist party cast in the role of kingmaker. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
Nem jött össze a többség Alberto Núnez-Feijoónak.
Fotó: Javier Soriano / AFP

Spanyolországban júliusban előrehozott parlamenti választást tartottak, amelyen a Néppárt kapta a legtöbb szavazatot, így 137 helyet szerzett meg a törvényhozásban. A kormányzó baloldali Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) 122 mandátumot birtokol, a harmadik legnagyobb erő a nacionalista VOX lett 33 fővel, míg a több baloldali pártot tömörítő Sumar 31 képviselőt delegálhatott. 

A 350 fős alsóházban Núnez-Feijóót a saját pártján kívül három pártalakulat is támogatja, így 172 mandátummal rendelkezik a szükséges 176-ból: a politikus a Navarrai Népi Unió (U.P.N.) és a Kanári-szigeteki Koalíció (CCa) egy-egy képviselője mellett a VOX 33 fős frakciójának szavazataira is számíthat. A kormányalakítási jog a szocialista Pedro Sánchezt illeti meg a mai szavazás után, azonban a politikust csak 171-en támogatják a testületben, 

ezért kénytelen a szeparatistákkal szövetkezni.

A katalán függetlenségért küzdő Junts per Catalunya hét képviselőjével már meglenne a szűk többsége, akik megkérik a hozzájárulás árát: például azt követelik, hogy amnesztiát adjanak a hat évvel ezelőtti katalán függetlenségi népszavazást kiíró politikusoknak. A múlt héten tízezrek tüntettek ez ellen, így Sáncheznek nincs könnyű dolga.

Ha egyik jelölt sem tud kormányt alakítani a következő két hónapban, akkor a parlamentet november végén feloszlatják, és január elején új választást tartanak Spanyolországban. Addig az országot Pedro Sánchez irányíthatja ügyvezető miniszterelnökként, mivel az előző ciklusban ő alakíthatott kormányt. 

A mediterrán országot politikai káosz sújtja, az elmúlt négy évben háromszor rendeztek választást, miközben a szeparatizmus is egyre erősebb Katalóniában és Baszkföldön.