Elvi megállapodásra jutott az Európai Bizottság és az Egyesült Királyság kormánya arról, hogy az Egyesült Királyság a kereskedelmi és együttműködési megállapodás keretében társul a Horizont Európa nevű uniós kutatási programhoz és a Copernicushoz, az unió műholdas Föld-megfigyelési programjához.

Minister Presidents Conference in Brussels06 September 2023, Belgium, Brüssel: A row of flags with the symbol of the European Union (yellow stars circular on dark blue background) stand in front of the European Commission building in Brussels. Photo: Thomas Banneyer/dpa Minister Presidents Conference In Brussels September , 2023
Fotó: Northfoto

A bizottság csütörtöki tájékoztatása szerint Nagy-Britannia visszatérése a Horizont Európa programhoz elmélyíti és tovább erősíti a tudományos közösségek közötti kapcsolatokat, előmozdítja az innovációt, és a globális kihívások kezelésében lehetővé teszi a kutatók közti együttműködést.

A brit kutatók a 2024-es munkaprogramoktól ugyanolyan feltételek mellett vehetnek részt a 2021 és 2027 között 95,5 milliárd euróból gazdálkodó Horizont Európa programban, mint minden más társult ország kutatói. A már megkezdett hosszú távú együttműködések folytatására is lehetőség nyílik a közlés szerint.

Copernicus
Fotó: Copernicus

Az unió műholdas Föld-megfigyelési programjához (Copernicus) való csatlakozás pedig arra nyújt lehetőséget a briteknek, hogy 

hozzáférjenek a rendszer kínálta legkorszerűbb kapacitásokhoz, továbbá hozzáférhetnek majd az uniós űrmegfigyelési és nyomonkövetési szolgáltatásokhoz is.

A közlemény szerint az egyezség akkor született, amikor a Copernicus űrinfrastruktúrája és információs szolgáltatása jelentős fejlődésen megy keresztül, hozzájárulása a környezeti és klímaváltozással kapcsolatos kihívások megértéséhez és kezeléséhez pedig minden eddiginél fontosabb.

A brit részvétel 2020-ban, a Brexit következményeként szűnt meg az uniós tudományos programokban, és a visszatérésért az Egyesült Királyság közel évi 2,6 milliárd eurót fizet be a Horizon és a Copernicus programba, a kilépés óta eltelt évekre azonban nem kell megfizetnie a tagsági díjat.