A globális levegő- és vízhőmérséklet a feljegyzések kezdete óta még sosem volt annyira magas, mint júliusban – közölte kedden az klímaváltozást dokumentáló szervezete, a Copernicus. A közelmúltban sorra dőlő rekordok mellett ez felveti, hogy a klímaváltozás mértéke eddig ismeretlen szintet ért el.

Global,Warming,,Climate,Change,,Hot,Weather,,Dry,Earth
Fotó: Shutterstock

A hónap során a hőmérséklet másfél fokkal haladta meg az 1850–1900 közötti átlagot, és 0,33 fokkal szárnyalta túl a korábbi csúcstartó hónapot, 2019 júliusát. A tenger felszíni hőmérséklete is tovább emelkedett, noha már április óta szokatlanul magas szinten van. Az óceánok felszíne 0,51 fokkal volt melegebb az 1991–2020 közötti átlagnál.

Az új csúcs persze nem meglepő, miután júliusban világszerte hőhullámok sora tombolt, a többi között Európában, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Ázsiában, míg a telet élő déli féltekén, Latin-Amerikában is szokatlanul magas volt a hőmérséklet – emeli ki a CNBC.

Azonban éves szinten a Copernicus szerint 2023 egésze még csak a harmadik legforróbb év, 0,43 fokkal melegebb átlaggal, mint a közelmúlt évei. A szervezet szerint ráadásul az El Nino időjárási jelenség hatására az év hátralévő részében csökken majd az eddigi legforróbb, 2016-os hőmérséklet és az idei közötti különbség.

A múlt hónap végén az ENSZ-főtitkár António Guterres a szervezet New York-i központjában arról beszélt, hogy a globális felforrás állapotában járunk.

A klímaváltozás megérkezett, és szörnyű, és ez még csak a kezdet

– jelentette ki a diplomata.