Nyomozás indult a fővárosi közművek temetői botránya miatt – erről a Magyar Nemzet írt. A lap a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatására hivatkozik, amely szerint csalás bűntettének gyanújával zajlik nyomozás a Budapesti Közművek (BKM) Zrt.-vel szemben.

2023.03.30. A Nemzeti Örökség Intézete a Nemzeti Sírkert részeként emlékkövet avatott a Hosszútemetőben. Beszédet mondott: Móczár Gábor főigazgató. Móczár G, Csr-Palkovics A, Vargha T avattak. Szfvár. Nagy norbert. Fejér Megyei Hírlap.20230330 Székesfehérvár"Mesélő" parcellakövet avattak a székesfehérvári Hosszú temetőben.A Nemzeti Örökség Intézete a Nemzeti Sírkert részeként emlékkövet avatott a Hosszútemetőben. Fotó: Nagy Norbert NN Fejér Megyei Hírlap.
Nyomoz a rendőrség a Budapesti Közművek egyik tízmilliós kifizetése kapcsán. Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az ügy háttere, hogy a temetői zöldterületek karbantartásával megbízott cég csaknem hetvenmillió forintnyi munkáról állíthatott ki hamis teljesítési igazolást. Az eljárás egyelőre ismeretlen tettes ellen zajlik, még senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként. A Magyar Nemzet szerint az ügyben elsőként Tényi István fordult a hatóságokhoz, illetve az eset nyilvánosságra kerülése után már a fővárosi közművek is úgy nyilatkozott, hogy feljelentést tettek.

A belső vizsgálatok megállapításai szerint ugyanis arra lehet következtetni, hogy komoly mulasztások és hanyag munkavégzések történhettek a Budapesti Közművek több projektjénél is. Az egyik ilyen eset a fővárosi temetői zöldterület fenntartási munkái során állhatott elő. A BKM-hez tartozó temetkezési főigazgatóság által megbízott kertészeti cég azonban a feladatát nem teljesítette, ugyanakkor a Harmat Kert Kft. valótlan teljesítési igazolásait mégis elfogadták. Erről az elrendelt belső vizsgálat kimondta, hogy „a temetői zöldfelületek gondozásához és fenntartásához kapcsolódó munkáinak teljesítésigazolása nem a hatályos szabályozás szerint történt”. Ennek során ugyanis nem vették figyelembe sem a hatályos jogszabályok, sem a belső szabályozások előírásait.

Sőt, azt is megállapították, hogy a temetővezetőktől érkezett nem megfelelő munkavégzést rögzítő visszajelzések ellenére az egyik főosztályvezető száz százalékban leigazolta a vállalkozói munkákat, amire a fővárosi vállalat csaknem hetvenmillió forintot fizetett ki. A felek mindezt úgy próbálták elfedni, hogy a jogtalanul leigazolt számlák kifizetését vagyoneltolódásként tüntették fel. 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a közművek szerint bár nem történt semmilyen bűncselekmény, a cég felügyelőbizottsága mégis feljelentést tett.

Kifizetési botrány a budapesti városházán: megszereztük a listát – Csődről beszélnek, de titokban több százmilliós prémiumot adtak csúcsvezetőiknek

Karácsony Gergely két nap alatt majdnem háromszázmillió forintnyi prémium kifizetéséről döntött a fővárosi cégek csúcsvezetőinek. Éppen akkor, amikor a főpolgármesteri hivatal attól volt hangos, hogy Budapestet csak hitelből tudják működtetni.