Közélet

Irakban és Szíriában is támadások érték az amerikai erőket

Korábban többször fenyegették Washingtont, miután kiállt Izrael mellett.

Legalább 13 alkalommal intéztek támadást az amerikai erők ellen Irakban és Szíriában az utóbbi egy hét során – jelentette be az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztériuma (Pentagon) helyi idő szerint kedden, hozzátéve, hogy a támadásokat drónokkal vagy rakétákkal követték el. Pat Ryder, a tárca szóvivője elmondta, október 17. és 24. között Irakban legalább 10, Szíriában pedig három alkalommal követtek el támadást az ezen országokban állomásozó amerikai és a velük szövetséges nemzetközi koalíció ellen.

US activates deployment of defense systems 'throughout' Mideast: Pentagon
Fotó: Cory Payne / AFP

A szóvivő kiemelte, hogy az adatok nyomán látható, hogy jelentősen megnövekedtek az amerikai csapatok ellen Iránhoz közel álló erők által elkövetett incidensek a régióban. Bár nem nevezett meg egyetlen csoportot sem támadóként, aláhúzta, hogy a támadásokat a teheráni rezsim és az iráni Forradalmi Gárda segített előkészíteni.

Néhány támadástért a Telegram közösségi oldalon egy Iraki Iszlám Ellenállás nevű, Irak Teheránnal szövetséges milíciáihoz köthető csoport vállalta a felelősséget. Irán-barát fegyveres csoportok korábban többször is fenyegetőztek a térségben lévő amerikai támaszpontok megtámadásával, miután Washington egyértelművé tette, hogy támogatja Izraelt a Hamász iszlamista szervezet ellen folytatott harcában.

Az Egyesült Államok csaknem 900 katonát állomásoztat Szíriában és 2500-at Irakban.

A kontingensek feladata az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc, és rendszeresen hajtanak végre műveleteket a dzsihadista szervezetek ellen. Washington vasárnap bejelentette, hogy növeli katonai jelenlétét a térségben.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában felszólalva leszögezte: az Egyesült Államok nem akar konfliktust Iránnal, de ha Teherán vagy szövetségesei amerikaiakat támadnak meg, Washington gyorsan és határozottan fog cselekedni.

Aktivizálták magukat Irán milíciái a Közel-Keleten

Az Amerikai Egyesült Államok és Irán közti nem hivatalos tűzszünetnek vége.

 

 

Washington izraeli háború Irak Teherán Szíria
Kapcsolódó cikkek