Közélet

Irán gratulált a palesztinoknak, hogy megtámadták Izraelt

Sorban futnak be a nemzetközi reakciók az Izrael elleni rengeteg emberéletet követelő támadásra. A nyilatkozatok általában erősen elítélőek, Irán azonban gratulált a palesztin militánsoknak a támadásért.

Érkeznek a nemzetközi reakciók az Izrael ellen szombaton indult támadásról, amely Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerint háborút jelent. A reakciók azért érdekfeszítők, mert ezekből olvasható ki, kell-e tartani a mostani háború kiszélesedésétől, amely szinte pontosan ötven évvel a jom kippuri háború után kezdődött, amelyet annak idején arab államok koalíciója indított Izrael ellen. Az alábbiakban a reakciókból szemezgetünk, jórészt az Al Jazeera összefoglalójának segítségével.

Iran, Anti-Israel Ceremony
Fotó: Morteza Nikoubazl / AFP

 

Irán: támogatjuk a palesztin harcosokat

Kiugró és a nyugati reakcióktól élesen eltér Irán erős válasza: Teherán ünnepli a háborút. Az iráni legfelső vezető, Ali Hoszajni Hámenei tanácsadója, Rahim Szafavi a félhivatlos ISNA hírügynökség jelentése szerint úgy nyilatkozott: Irán támogatja a palesztinok küzdelmét.

Gratulálunk a palesztin harcosoknak. A palesztin harcosok mellett fogunk állni Palesztina és Jeruzsálem felszabadításáig

– mondta.

Franciaország: erőteljesen elítéljük a terrorista támadásokat

Emmanuel Macron francia elnök az X-en azt írta, erőteljesen elítéli az Izraelt érő terrorista támadásokat, és szolidaritását fejezi ki az áldozatok, családtagjaik és a hozzájuk közel állók iránt. Az izraeli francia nagykövetség, szintén az X-en, azt írta, hogy elborzadnak az ország déli részében zajló fejleményektől, Izrael és az izraeliek mellett állnak.

Németország: elítéljük, azonnal hagyják abba

Annalena Baerbock német külügyminiszter szintén erőteljesen elítélte az Izrael ellen a Gázából indult terrorista támadásokat. „Az erőszakot és az ártatlan emberekre célzott rakétákat azonnal meg kell állítani” – jelentette ki.  

Olaszország: brutális támadás

Róma szintén elítélte a most zajló „terrort és erőszakot ártatlan civilek ellen”. A kormány közleményében kifejezte: támogatja Izraelt, amelynek joga megvédeni magát „a brutális támadás” ellen.

Az Európai Bizottság elnöke – aljas terrorizmus

Elítélte, és a terrorizmus legmegvetendőbb formájának nevezte a Hamász zámadását Izrael ellen X-posztjában Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Hezbollah

A libanoni militáns szervezet közleményt adott ki, amely szerint szoros figyelemmel követik a gázai helyzetet, és közvetlen kapcsolatban állnak a palesztin ellenállás vezetésével”. A támadás szerintük „döntő válasz volt a folytatódó izraeli megszállásra és üzenet azoknak, akik normalizációt szeretenének Izraellel”.

Mahmúd Abbász palesztin elnök: joguk van védekezni

Elnökük szerint a palesztinoknak jogukban áll megvédeni magukat „a telepesek és megszálló cssapatok terrorja” ellen – jelentette a hivatalos WAFA hírügynökség. Mahmúd Abbász a Palesztin Hatóság vezetőinek rendkívüli találkozóján beszélt.

Oroszország: mindenki fogja vissza magát

Az Interfax orosz hírügynökség Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettest idézi, aki szerint Moszkva Izraellel, a palesztinokkal és az arab országokkal is kapcsolatban áll, azzal a szándékkal, hogy megelőzzék a konfliktus kiterebélyesedét. 

Nem kell mondani, mi mindig önmegtartóztatásra szólítunk fel

– mondta a politikus.

Törökország: nem kell az agresszió

Az oroszokhoz hasonlóan nyilatkozott Recep Tayyip Erdogan török elnök is. „Minden felet a megtartóztatásra hívunk fel” – mondta a kormányzó párt kongresszusán Ankarában. Tartózkodjanak az agresszív cselekedetektől – tette hozzá.

Ukrajna: terrorista támadás

Kijev az oroszokkal és a törökökkel szemben nem törekedett a kiegyensúlyozottságra, a külügyminisztérium erőteljesen elítélte az Izrael elleni terrorista támadást, amely civileket is ért. „Kifejezzük támogatásunkat Izrael jogához, hogy megvédje magát és a népét” — olvasható a közleményben.

"Imáink Izrael népével vannak ezekben a sötét órákban" – a legfőbb magyar közjogi méltóságok reagáltak a háborúra

A magyar államfő és miniszterelnök is elítélte a palesztinok támadását.

„A leghatározottabban elítéljük ezt a brutális támadást” – reagált Szijjártó az izraeli eseményekre

A tárcavezető őszinte együttérzéséről biztosította Izrael kormányát és az izraeli népet az őket ért veszteségek miatt.

 

 

 

Annalena Baerbock Izrael Mahmúd Abbász Recep Tayyip Erdogan Emanuel Macron
Kapcsolódó cikkek