Közélet

"Imáink Izrael népével vannak ezekben a sötét órákban" – a legfőbb magyar közjogi méltóságok reagáltak a háborúra

A magyar államfő és miniszterelnök is elítélte a palesztinok támadását.

Novák Katalin köztársasági elnök határozottan elítélte egy szombati üzenetében a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyvereseinek aznap reggeli támadását Izrael ellen, és Magyarország rendíthetetlen támogatásáról biztosította Izraelt, számol be róla az MTI.

Novák Katalin, aláír, aláírás
Fotó: Novák Katalin Facebook

Határozottan elítélem az Izrael elleni támadást, amely halálos áldozatokat követelt. Magyarország megerősíti, hogy rendíthetetlenül támogatja Izraelt. Együttérzek Jichák Hercog izraeli államfővel és a zsidó néppel ezekben a nehéz órákban, és imáimba foglalom őket

  írta a magyar köztársasági elnök X-fiókjában (a korábbi Twitteren).
Orbán Viktor miniszterelnök ugyancsak reagált a háborús hírekre. A kormányfő szintén elítélte az Izrael elleni brutális támadást, jelezve, hogy egyértelműen támogatja Izrael önvédelemhez való jogát.

"Részvétemet szeretném kifejezni miniszterelnök úrnak. Gondolataink és imáink Izrael népével vannak ezekben a sötét órákban" tette hozzá a magyar miniszterelnök.

A reggel óta tartó harcokban idáig 40-en meghaltak és 700-an megsebesültek Izraelben, számok azonban tovább  emelkedhetnek, miután a védelmi erők ellencsapást indítottak Gázában, ahol már 198 halottról és 1610 sebesültről tudni. Benjámín Netanjáhú délelőtti beszédében nem kertelt, kijelentette, hogy Izrael háborúban áll. A védelmi erők főparancsnoka pedig azt közölte, hogy a nap végére egyetlen terrorista sem marad Izrael területén.


 

izraeli háború Izrael Novák Katalin Hamász
Kapcsolódó cikkek