Támogatásukról biztosították Izraelt a Hamász elleni gázai háborúban, és a nemzetközi jog betartására szólítottak fel az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország és Kanada vezetői hétfői közös nyilatkozatukban.

Israeli airstrikes continue on the 16th day in Gaza
Fotó: Anadolu via AFP

Joe Biden elnök, Rishi Sunak miniszterelnök, Olaf Scholz kancellár, Emmanuel Macron elnök, George Maloney miniszterelnök és Justin Trudeau miniszterelnök megerősítette, hogy támogatja Izrael önvédelemhez való jogát, de felszólította Izraelt, hogy tegye ezt a nemzetközi jog betartása mellett, beleértve a harcokban részt nem vevő civilek védelmét is.
A nyugati országok vezetői üdvözölték, hogy a hét végén szabadon engedtek két amerikai állampolgárt a Hamász fogságából, és felszólították a terrorszervezetet összes foglyának azonnali szabadon bocsátására.

Macron: van esély az elhurcolt francia túszok kiszabadítására

A Hamász hét francia állampolgárt hurcolhatott el az Izrael elleni támadás alatt.

A közlemény üdvözli a humanitárius segélyek bejutását a Gázai övezetbe, és hangsúlyozza a vezetők elkötelezettségét az élelmiszer-, víz- és orvosifelszerelés-szállítmányok és minden egyéb, a gázai lakosok számára nélkülözhetetlen felszerelés odaszállítására.
A résztvevők kiemelték elkötelezettségüket a közel-keleti szövetségeseikkel folytatott diplomáciai kapcsolatok folytatása mellett, hogy ezzel megakadályozzák a háború egész térségre történő kiterjedését, és elősegítsék a fenntartható béke felé vezető politikai megoldást.