Magyarország megkerülhetetlen tényező, amikor az nyugat-balkáni bővítéséről van szó, ezért is fontos, hogy köztársasági elnöki szinten itt lehetünk – hangsúlyozta a közmédiának Novák Katalin köztársasági elnök hétfőn, az úgynevezett berlini folyamat csúcstalálkozója előtt, amelyen először vett részt Magyarország.

RAMA, Edi; NOVÁK Katalin
Novák Katalin: a kérdéses országoknak már rég az Európai Unióhoz kellett volna csatlakozniuk.
Fotó: Bruzák Noémi

A mai nap azért is fontos, mert végre Magyarország is csatlakozhatott abban a berlini folyamathoz, és a legmagasabb szinten mondhatjuk el Magyarország álláspontját, amely egyértelműen az EU nyugat-balkáni bővítése mellett van

– mondta Novák Katalin. Hozzátette: végre itt is elmondhatjuk, hogy az EU bizony elmulasztotta a házi feladatát, hiszen ezeknek az országoknak már rég az EU-hoz kellett volna csatlakozniuk.

Magyarországnak és az EU-nak is szüksége van a nyugat-balkáni régióra és a stabilitásra a térségben, hiszen a Nyugat-Balkán stabilitása nélkül nem lehet biztonságos Európa, így Magyarország sem – mutatott rá.

A köztársasági elnök elmondta: azért is érkezett a csúcstalálkozóra Edi Rama albán kormányfő meghívására, hogy elmondja, Magyarország mindent meg fog tenni a Nyugat-Balkán mielőbbi csatlakozásáért, és amikor Magyarország tölti be az EU soros elnökségét, fel fogja gyorsítani ezt a folyamatot.

RAMA, Edi; NOVÁK Katalin
Novák Katalin köztársasági elnököt fogadja Edi Rama albán miniszterelnök a berlini folyamat csúcstalálkozója előtt Tiranában, a miniszterelnöki hivatalnál.
Fotó: Bruzák Noémi

Idén Tiranában tartják a nyugat-balkáni térség országainak együttműködését és az európai uniós integrációját szolgáló úgynevezett berlini folyamat csúcstalálkozóját. A berlini folyamatot 2014-ben hozták létre az Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból, Koszovóból, Montenegróból, Észak-Macedóniából és Szerbiából álló nyugat-balkáni hatok (WB6) magas rangú hivatalos képviselői és a berlini folyamatot fogadó országok képviselői közötti magas szintű együttműködés platformjaként.