Miniszterelnöki határozat jelent meg a hétfő esti Magyar Közlönyben a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) főigazgatójának felmentéséről.

ORBÁN Viktor; Bordás Gábor; Vargha Tamás
Budapest, 2022. november 16.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) kormányülést tart a Karmelita kolostorban 2022. november 16-án. Mellette Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára (b2), Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (j). A miniszterelnök úgy döntött: a Védelmi Tanács kedd esti tanácskozása után a kormányülésen is részletesen értékelik az orosz-ukrán háború legújabb fejleményeit, azt követően, hogy Lengyelországban vélhetően rakétabecsapódás történt, és szintén rakétatámadás következtében leállt a Barátság olajvezeték.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Budapest, 2022. november 16.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) kormányülést tart a Karmelita kolostorban 2022. november 16-án. Mellette Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára (b2), Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (j). A miniszterelnök úgy döntött: a Védelmi Tanács kedd esti tanácskozása után a kormányülésen is részletesen értékelik az orosz-ukrán háború legújabb fejleményeit, azt követően, hogy Lengyelországban vélhetően rakétabecsapódás történt, és szintén rakétatámadás következtében leállt a Barátság olajvezeték.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor hétfőn felmentette a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatóját. / Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI

Ebben az áll, hogy a Orbán Viktor a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvényben foglalt jogkörében eljárva, 

a honvédelmi miniszter előterjesztésére 

Béres Jánost, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatóját a tisztségéből felmenti. Őt még 2018 közepén nevezték ki. A döntés hatálya nem azonnali, majd 2023. november 5-én lép életbe. A okokra vonatkozóan nem tartalmaz részletet a miniszterelnöki határozat. Ugyanakkor a fejlemény összefüggésben állhat azzal a ténnyel, hogy az idén májustól Barthel-Rúzsa Zsolt államtitkár irányítja a szervezetet.

A Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel azt közölte, hogy a kormányfő saját kérésére mentette fel beosztásából Béres Jánost. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnöke megköszönte az altábornagynak a katonai nemzetbiztonság érdekében végzett kiemelkedő szolgálatát. A miniszter a főigazgatói beosztás betöltésére Tajti Norbert tábornokot javasolja.

Mit kell tudni a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatról?

A KNBSZ Magyarország katonai nemzetbiztonsági szolgálata. Ez egy, a kormány irányítása alatt álló, a gazdálkodási jogköre alapján önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv. A KNBSZ honlapján az olvasható, hogy a magyar nemzetbiztonsági struktúra átalakításának folyamatában mérföldkőnek tekinthető integráció – a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatal és a Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatal összevonásával – eredményeképp „a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok alkotta közösség megújult és egyben megerősödött tagjaként 2012. január 1-jén alakult meg a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat”. A katonai hírszerzés és elhárítás egységes működésének célja 

  • a Magyarország biztonsága ellen irányuló törekvések felfedése és akadályozása, 
  • a politikai és katonai döntéshozatal, 
  • valamint a nemzeti érdekérvényesítő képesség támogatása. 

A szolgálat egyik legfontosabb feladata a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség törvényes működésének biztosítása, a nemzetközi katonai műveletekben szolgáló magyar katonák hírszerző támogatása és biztonsági védelme.