Szlovéniában az energiaár-szabályozás az év végén lejár, de a háztartások fogyasztásának 90 százalékára meghosszabbították 2024-re is, a vállalkozások és más csoportok számára azonban nem – jelentette be Bojan Kumer környezetvédelmi, klíma- és energiaügyi miniszter a csütörtöki kormányülést követően. 

This photograph taken on August 5, 2023 shows a general view of the Krsko Nuclear Power Plant in Krsko, south-east Slovenia on August 5, 2023. Three people have died after flooding and landslides caused by heavy rains cut off access to villages and disrupted traffic in northeastern and central Slovenia as the country's environment agency issued the highest "red alert" warning due to the heavy rainfall. (Photo by Jure Makovec / AFP)
Fotó: Jure Makovec / AFP

Ha nem hosszabbítanák meg a korlátozást, egy átlagos háztartás jövő januárban már 30 százalékkal, 20 euróval fizetne többet az áramért az előző hónaphoz képest – mondta Kumer. 

Az áram árának korlátozása a teljes 2024-es évben fennmarad, de az árplafon már nem a teljes fogyasztásra, hanem annak 90 százalékára vonatkozik, annak érdekében, hogy elősegítsék az energiatakarékosságot – hangsúlyozta a miniszter. 

Az átlagos fogyasztó számlája így várhatóan 3,7 százalékkal, nominálisan 2,64 euróval mintegy 73 euróra drágul. A földgázra vonatkozó árszabályozás, amely a háztartások, a kisvállalkozások és a védett felhasználók számára az év végén szintén lejárt volna, a háztartások számára jövő év január 1-jétől április 30-ig marad érvényben.