Előkészületi ülést tartottak kedden az újbudai rendőrgyilkosság ügyében – olvasható a Fővárosi Törvényszék sajtóközleményében. Baumann Péter még 30 éves sem volt, amikor Sz. Szilárd halálra késelte.

20230602 Nyíregyháza A rendőrségre 2023. június 1-jén délután érkezett bejelentés, mely szerint egy 80 éves, egyedül élő nőt nyíregyházi otthonában holtan találtak.A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen.Fotó: Gazdag Mihály GMKelet-Magyarország
Az újbudai rendőrgyilkosság vádlottja elismerte, hogy szúrt a késsel. Fotó: Gazdag Mihály / Kelet-Magyarország

Ebből kiderült, hogy a büntetőügyben az ügyészség a terheltet több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja. A bíróság ismertette a vádirat lényegét is. Ebben az áll, hogy a férfi a cselekmény elkövetésekor „paranoid pszichózisban szenvedett, paranoid, üldöztetéses, megfigyeltetéses téveszméit aktívan megélte”.

Mi történt Újbudán a rendőrgyilkosság előtt?

A vádlott 2023. január 12-én éjszaka újbudai lakásában tartózkodott, amikor a felette lévő lakásból zajt hallott. A férfi azt gondolta, hogy a fenti lakás tulajdonosa bajban van, ezért felment és hangosan dörömbölni kezdett a szomszédja ajtaján. Mivel az ott lakó idős nő nem nyitott ajtót, ezért a terhelt visszament a lakásába, ahol magához vett egy betonbontó kalapácsot, valamint egy kést. A kalapáccsal betörte a felső szomszédja ajtaját, majd közölte a nővel, hogy 

csak jót akar és az ajtót meg fogja javíttatni.

A társasház lakói a történtek miatt értesítették a rendőrséget. Ezt a vádlott maga is megtette és arról tájékoztatta az ügyeleti központot, hogy be kell törnie a felette lakó idős hölgy ajtaját, mert azt gondolja, hogy a nő bajban van. A kiérkező rendőrök a vádlottat ön- és közveszélyesnek ítélt állapota, valamint a vele szemben felmerülő bűncselekmény gyanúja miatt intézkedés alá vonták. Az egyik rendőr eltette a nála lévő kést.

Mi vezetett Újbudán a rendőrgyilkossághoz?

Amikor a rendőrök meg akarták bilincselni a férfit, ő a kóros elmeállapota miatt úgy érzékelte, hogy az élete veszélyben van, ezért az intézkedő rendőrökre támadt. A dulakodás kezdetekor a folyosói világítás lekapcsolt. Közben a terhelttől elkobzott kés kiesett a rendőr kabátjából és a földre került. A vádlottnak sikerült megszereznie a vágóeszközt, amellyel szúró mozdulatokat tett a rendőrök felé, hármójukat el is találta.

A késelést követően kimenekült az utcára. A rendőrök egy közeli villamosmegállóban érték utol. A vádirat szerint egy figyelmeztető lövést és többszöri felszólítást követően végül úgy sikerült ártalmatlanítaniuk, hogy lábon lőtték. A késelés következtében az egyik rendőr a kórházba szállítást követően életét vesztette, két másik kollégájánál pedig fennállt az életveszélyes sérülés kialakulásának reális veszélye.

Mit mondott a rendőrgyilkosság vádlottja a bíróságon? 

Az előkészítő ülésen a vádlott annyiban elismerte a bűnösségét, hogy 

a késsel valóban szúrt.

A bíróság a bizonyítási indítványokat követően tárgyalásra utalta az ügyet. Ez rögtön meg is kezdődött a vádlott kihallgatásával és nyomozati vallomásainak ismertetésével. Az eljárás december 5-én a tanúk meghallgatásával és videófelvétel megtekintésével folytatódik.

Végső búcsút vettek Baumann Péter posztumusz rendőrfőhadnagytól

A temetéssel egy időben a rendőrök az egész országban egy percre bekapcsolták a szolgálati autókon a kék lámpát és a szirénát.