A jemeni húszi lázadók elfoglaltak egy brit tulajdonú és japán üzemeltetésű teherhajót a Vörös-tenger déli részén az izraeli kormány szerint. A zsidó állam hangsúlyozta, hogy Izraelnek nincs köze a hajó tulajdonlásához és üzemeltetéséhez, a legénység között pedig nincsenek izraeliek. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az incidenst iráni terrorcselekménynek nevezte, aminek következményei lehetnek a nemzetközi tengeri biztonságra nézve.

Tanker,Ship,And,Oil,Platform,On,Offshore,Area,At,Sunset.
Részben izraeli tulajdonú hajót foglalhattak le a húszik.
Fotó: Shutterstock (illusztráció)

A húszik egyelőre nem kommentálták az esetet, míg az amerikai védelmi tisztségviselő azt mondta a Reutersnek, hogy tisztában vannak a helyzettel, és szorosan figyelemmel kísérik az incidenst. A Jerusalem Post úgy tudja, hogy a Galaxy Leader nevű, bahamai zászló alatt közlekedő hajót birtokló brit cég egyik tulajdonosa Rami Unger izraeli üzletember. A Galaxy Leader egy török kikötőből indult Indiába, a rakományáról nincsen információ.

Már korábban is voltak összetűzések a húszik és Izrael között

A jemeni húszi lázadók október végén azt állították, hogy drónokat indítottak Izrael ellen. Az izraeli hadsereg akkor megerősítette, hogy valóban ellenséges repülő eszközöket észlelt a vörös-tengeri üdülőváros, Eilat közelében, ahol megszólaltak a figyelmeztető szirénák. Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője október közepén arról számolt be, hogy egy amerikai hadihajó a Vörös-tengeren több rakétát és drónt lőtt le, amelyek izraeli célpontok felé tarthattak.

Feltételezések szerint ezeket is a húszik indították. A zsidó állam november elején pedig az űrben lőtt le egy ballisztikus rakétát, ami az első harci cselekmény lehetett a világűrben. A ballisztikus rakétát Jemenből indították el az Irán által támogatott lázadók, és több mint 1500 kilométert repült az Arab-félsziget felett, mielőtt lelőtték. 

Bár az izraeli hadsereg (IDF) nem sok információt árult el a rakéta elfogásáról, de ország légiereje több Arrow 2 rakétavédelmi rendszert is működtet, melyek hiperszonikus elfogórakétákkal hárítják el a támadásokat. A múlt héten a csoport vezetője közölte, hogy további támadásokat fognak intézni a zsidó állam ellen, és célba vehetik az izraeli hajókat a Vörös-tengeren.

Katar szerint közel lehet a túszok kiadásáról szóló megállapodás véglegesítése

Katar szerint Izrael és a Hamász közel járnak ahhoz, hogy dűlőre jussanak a fogva tartott emberekről. Ötven izraeli túsz szabadulhatna egy ötnapos tűzszünetért cserébe, de még nem jött létre a megállapodás.