Közélet

Izraeli háború: Az űrben is lezajlott az első csata

Az izraeli légierő egy húszik által indított ballisztikus rakétát lőtt le azt űrben.

Az űrben lőtt le egy ballisztikus rakétát a múlt héten Izrael, ami az első harci cselekmény lehetett a világűrben. A ballisztikus rakétát Jemenből indították el az Irán által támogatott húszi lázadók, és több mint 1500 kilométert repült az Arab-félsziget felett, mielőtt lelőtték.

Noha az izraeli hadsereg (IDF) nem sok információt árult el a rakéta elfogásáról, de azt lehet tudni, hogy az ország légiereje több Arrow 2 rakétavédelmi rendszert is működtet, melyek hiperszonikus elfogórakétákkal hárítják el a támadásokat. Az izraeli hadügyminisztérium videót is közzétett az elfogásról.

A handout picture released by the Israeli Ministry of Defence on July 28, 2019 shows the launch of the Arrow-3 hypersonic anti-ballistic missile at an undisclosed location in Alaska. Israel and the United States have successfully carried out tests of a ballistic missile interceptor that Prime Minister Benjamin Netanyahu said Sunday provides protection against potential threats from Iran.
The tests of the Arrow-3 system were carried out in the US state of Alaska and it successfully intercepted targets above the atmosphere, Israel's defence ministry said in a statement. (Photo by Israeli Ministry of Defence / AFP) / == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / ISRAELI MINISTRY OF DEFENCE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
Fotó: AFP

A rakéta célpontja Eilat volt, és az onnan készült fotókon az Arrow által húzott füstcsík is látható, míg a kikötőváros lakói egy nagy robbanás hangját hallották  – írja a The Telegraph.

A jemeni húszi lázadók is közzétettek felvételt, még a rakéta indításáról, mely egy iráni Qader rakéta lehetett, amely az iráni Sahab 3 továbbfejlesztett változata. 

Az érkező ballisztikus rakéta lelövése Irán felé is fontos üzenet, és azt is jelzi, hogy Izrael képes megvédeni magát a hasonló támadásokkal szemben. 

Az amerikai–izraeli Arrow rakétavédelmi rendszer is most bizonyította először élesben, hogy működik.

 

izraeli háború Arrow 2 ballisztikus rakéta légierő
Kapcsolódó cikkek