Közélet

Jemeni lázadók támadtak rá Izraelre

Szavakkal és drónokkal fognak harcolni a jemeni húszi lázadók Izrael ellen – ezt a helyi miniszterelnök jelentette be. Abdel Aziz bin Habtur közölte, hogy kedden már rátámadtak a zsidó államra egy raj drónnal, és azt is kijelentette, hogy folytatják a harcot. Jemen a Hamász elleni háború miatt támadja drónokkal Izraelt.

A jemeni húszi lázadók azt állították kedden, hogy Izrael ellen irányított drónokat indítottak válaszul a Hamász ellen indított háborúra. Az izraeli hadsereg korábban közölte, hogy ellenséges repülő eszközt észlelt a vörös-tengeri üdülőváros, Eilat közelében, ahol megszólaltak a figyelmeztető szirénák.

Armed forces loyal to Yemen's Huthi rebels march through the streets of Sanaa in a show of solidarity with the Palestinians on October 15, 2023. Thousands of protesters poured onto the streets of several Middle East capitals on the Muslim weekend in support of Palestinians amid Israeli air strikes on Gaza in reprisal for a surprise Hamas attack on Israel in which more than 1,300 people were killed. Israeli forces have responded with heavy bombardment of Gaza, where authorities say more than 2,300 people have been killed. (Photo by MOHAMMED HUWAIS / AFP)
Fotó: AFP

Az AFP francia hírügynökség kérdésére az incidensről a húszi kormány miniszterelnöke, Abdel Aziz bin Habtur azt mondta, hogy

ezek a drónok Jemenhez tartoznak.

A húszik, akik 2014-ben átvették az ellenőrzést a jemeni főváros, Szanaa felett, az Izraellel szembeni úgynevezett ellenállás tengelyének tagjai, és szavakkal és drónokkal fognak harcolni – tette hozzá. Az izraeli hadsereg szerint az incidens nem jelentett veszélyt vagy kockázatot civilekre.

A Hetek állítja: magyar állampolgárt is megöltek a Hamász terroristái

Sajtóhírek szerint a Hamász terroristái meggyilkoltak egy magyar állampolgárt az izraeli vérengzésben. Az információt egyelőre hivatalosan nem erősítették meg.

A jemeni lázadókat, akiket a Hamász palesztin szervezethez hasonlóan Irán támogat, Izrael azzal vádolja, hogy ők állnak a szombaton az Izraellel határos egyiptomi Sínai-félszigeten lezuhant dróntámadás mögött, amelyek hat embert megsebesítettek.

Az ellenállás tengelye, amely Teherántól Bagdadon, Szanaán, Damaszkuszon és Bejrúton át Palesztináig húzódik, összehangolja műveleteit a cionista ellenség ellen

– mondta a húszi miniszterelnök.

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője október 19-én arról számolt be, hogy egy amerikai hadihajó a Vörös-tengeren több rakétát és drónt lőtt le, amelyek izraeli célpontok felé tarthattak.

 

drón izraeli háború Szanaán Hamász izraeli hadsereg
Kapcsolódó cikkek