Közélet

Az izraeli háború 54. napja – Izrael a tűzszünet után elpusztítaná a Hamászt

Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök azt ígérte, hogy elpusztítják a terrorszervezetet.

Izrael a tűzszünet végeztével folytatni fogja a gázai háborút, hogy elpusztítsa a Hamász iszlamista terrorszervezetet – jelentette ki a Welt TV német csatornának nyilatkozva Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök. A kormányfő arról nem beszélt, hogy az érvényben lévő fegyvernyugvás meddig hosszabbítható meg.

izraeli háború
Már 54 napja tart az izraeli háború. Fotó: Said Khatib / AFP

Abban állapodtunk meg, hogy a nők és a gyerekek, valamint a külföldi túszok szabadulnak elsőként. Ha ez megtörtént, folytatjuk a harcot

– jelentette ki Netanjáhú.

A Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 embert, többnyire civileket gyilkoltak meg, mintegy háromezret megsebesítettek és körülbelül 240 embert elraboltak. Netanjáhú szerint a terroristák a legszörnyűbb gyilkosságokat követték el.

Abszolúte nincs más választásunk, mint a Hamász elpusztítása

– mondta az izraeli kormányfő. Benjámín Netanjáhú azt ígérte, hogy a hadsereg mindent megtesz annak érdekében, hogy megkímélje a polgári lakosságot.

A gázai hatóságok szerint az október 7-én indult háborúban már több mint 15 ezer civil halt meg az övezetben, és mintegy 36 ezren megsebesültek. További nagyjából 7000 ember hollétéről pedig semmit nem lehet tudni.

 

19:44

Hamarosan folytatódik a harc Gázában – Izrael közölte, hogy nem lesz tartós a tűzszünet

Izrael elutasította a tartós tűzszünet iránti követeléseket az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szerdai ülésén. "Mindenki, aki a tűzszünetet támogatja, az alapjában véve a Hamász terroruralmának folytatását támogatja a Gázai övezetben" – jelentette ki Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet a New York-i tanácskozáson. Hangsúlyozta, hogy egy tűzszünettel Izrael nem tudja megvédeni polgárait.

18:17

Gázában már több százezer ember szenved halálos járványokól, a betegek fele még öt éves sincs

Több emberrel fognak végezni a fertőző betegségek Gázában, mint amennyivel a bombázások – mondta a WHO főigazgatója. A gyógyszer és vízhiány, valamint a kórházi zsúfoltság oda vezetett, hogy halálos betegségek söpörnek végig az otthonukat elvesztett embereken. Legalább 200 ezer betegről tudni eddig, akiknek a fele öt év alatti gyerek.

14:13

Erdogan: Netanjahu a „gázai mészárosként” vonul be a történelembe

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök máris a „gázai mészárosként véste be nevét a történelembe” az izraeli hadsereg október elején indított Gázai hadműveletei miatt. Mint mondta, Netanjahu veszélybe sodorja az izraeli nép és az összes zsidó biztonságát azáltal, hogy a Gázában az általa elkövetett gyilkosságokkal felszítja az antiszemitizmust.

11:27

A tűzszünet meghosszabbításáról tárgyal a Hamász és Izrael

A Hamász képviselői azt mondták, hogy készek újabb négy nappal meghosszabbítani a szerdán lejáró, egyszer már két nappal kitolt tűzszünetet.

izraeli háború terrorszervezet hadsereg Hamász Benjámin Netanjahu
Kapcsolódó cikkek