Donald Tusk, aki nyolc év évi ellenzéki politizálás után valószínűleg visszatér a hatalomba Lengyelországban, szerdán kijelentette, hogy nem támogatja az tagállamai vétójogának megszüntetését – írja az Euractiv.

Tusk
Fotó: Facebook / Donald Tusk

Tusk bejelentette, hogy az általa vezetett Polgári Koalíció valamennyi európai parlamenti képviselője a jelentés ellen fog szavazni, ugyanakkor szerinte ez nem euroszkepticizmus, de kénytelenek megfogalmazni kételyeiket az egyes javaslatokkal és a változás ütemével kapcsolatban.

„Európát sok tekintetben javítani kell” – mondta Tusk, de figyelmeztetett, hogy ennek „legostobább módja” az lenne, ha naiv „eurolelkesedésbe” esnének, ami szerinte az egyik oka annak, hogy a britek a kilépés mellett szavaztak. „Az Európai Parlament által készített projekt természetesen nem felel meg annak, ami az én szemszögem szerint a kor szellemét és az EU valós szükségleteit képviseli” – magyarázta Tusk.

Az Európai Parlament a ma kiadott közleménye szerint többek között kétkamarás rendszer és új szavazási rendek kialakítására tett javaslatot a tanácsban a patthelyzetek elkerülésére, több döntés esetében minősített többséget javasolva, vagyis eltörölnék a tagállami vétójogot. 

Óriási érdekessége az ügynek, hogy Donald Tusk ezzel egy platformra és teljes egyetértésbe került fő ellenfeleivel, a konzervatívokkal. A jelenlegi konzervatív lengyel kormány, amelyet Mateusz Morawiecki miniszterelnök vezet, hevesen ellenezte a tagállamok vétójogának megvonását. Morawiecki Jog és Igazságosság Pártja megnyerte az októberi választást, de nincs módja új kormány megalakítására, mivel nincsenek szövetségesei a parlamentben.

Belgium, Finnország, Franciaország, Németország, Olaszország, Luxemburg, Szlovénia, Spanyolország és Hollandia úgynevezett „baráti társaságba” tömörülve szorgalmazza a minősített többségi szavazás bevezetését az EU közös külpolitikája és biztonsága területén, a hatályos egyhangú szavazás helyett.