Életének 81. évében csütörtökön elhunyt Schaff Zsuzsa Széchenyi-díjas orvos, patológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, a Semmelweis Egyetem professor emeritája, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. Számú Patológiai Intézetének volt igazgatója – közölte csütörtökön az MTA.

Close-up,Of,Hands,Holding,A,Burning,Candle,In,The,Dark.
Fotó: Shutterstock

Az orvos szűkebb szakterülete a patológia, hepatológia, valamint az onkológia volt. Schaff Zsuzsa elsők között igazolta a hepatitis C-vírus okozta májsejtelváltozásokat, a vírusalkotó részek szerepét a májrák kialakulásában, de ugyancsak az elsők között mutatta ki a májdaganatok számos jellegzetes (diagnosztikus és prognosztikai szempontból is jelentős) markerét. 

A mikroRNS-ek jellegzetes mintázatát mutatta ki májdaganatokban, ezek összefüggését igazolta a betegek túlélésével és terápiára adott válaszukkal.

Schaff Zsuzsa 1943-ban született Budapesten. 1967-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) Általános Orvostudományi Karán szerzett orvosi diplomát. Orvosi pályafutását 1966 és 1967 között mentőtisztként kezdte az Országos Mentőszolgálatnál, majd központi gyakornok a Heim Pál Gyermekkórházban, 1968 és 1971 között pedig egyetemi orvosgyakornok a SOTE I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetében.

Patológus szakvizsgáját 1971-ben tette le az Orvostovábbképző Intézetben, 1976-ban elnyerte az orvostudományok kandidátusa címet, 1987-ben pedig az orvostudományok doktora lett. 2000-ig a SOTE I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetében dolgozott, majd 2000-től 2008-ig a Semmelweis Egyetem II. Számú Patológiai Intézetét vezette.

Az MTA levelező tagjává 2010-ben, rendes tagjává 2016-ban választották. Munkásságát számos kitüntetéssel, egyebek mellett Széchenyi- és Batthyány-Strattmann László-díjjal ismerték el. 2021-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozat kitüntetést vehette át.