Közélet

Gázában már több százezer ember szenved halálos járványoktól, a betegek fele még ötéves sincs

Több emberrel fognak végezni a fertőző betegségek Gázában, mint amennyivel a bombázások – mondta a WHO főigazgatója. A gyógyszer és vízhiány, valamint a kórházi zsúfoltság oda vezetett, hogy halálos betegségek söpörnek végig az otthonukat elvesztett embereken. Legalább 200 ezer betegről tudni eddig, akiknek a fele ötévesnél fiatalabb gyerek.

Arra figyelmeztetett szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, hogy a fegyveres konfliktustól szenvedő Gázai övezetben a halálozások számának jelentős megemelkedését okozhatják az egyre terjedő, főleg légúti és hasmenéses tünetekkel járó betegségek.

Israeli attacks on Gaza continue on the 47th day
Fotó: ASHRAF AMRA

A súlyos túlzsúfoltsággal párhuzamosan megnövekednek a járványos légúti fertőzések, a hasmenéses betegségek, a fertőző májgyulladás, a rühesség, a tetvesség és egyéb kórok kockázatai

– közölte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz az X mikroblogon.

Mint írta, ez a zsúfoltság mellett a gyógyszerhiányra és a rossz higiéniai állapotokra is visszavezethető. Kiemelte, hogy már most 111 ezer légúti megbetegedést és 75 ezer hasmenéses beteget regisztráltak, és a páciensek csaknem fele ötévesnél fiatalabb gyermek. Ezenfelül 12 ezer betegnél rühességet, 11 ezernél tetvességet, 2500-nál fertőző bőrbetegséget és 1100-nál sárgaságot diagnosztizáltak.

Tekintettel az életkörülményekre és a hiányzó egészségügyi ellátásra több ember halhat meg betegségben, mint a bombázásokban

– hívta fel a figyelmet a főigazgató.

Gázai övezet: kegyetlen légicsapás ért egy kórházat, legalább ötszáz a halottak száma

A légicsapást ért kórházban több száz beteg és sebesült, valamint az otthonukból elmenekült emberek ezrei voltak elszállásolva. Egyelőre nem tudni, ki a felelős.

António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsának New York-i ülésén kijelentette, hogy a Gázai övezet „eposzba illő méreteket öltő humanitárius katasztrófa kellős közepén van”, és a világnak „nem szabad elfordulnia” ebben a helyzetben.

Intenzív egyeztetések folynak a tűzszünet meghosszabbítása érdekében, amelyet nyomatékkal üdvözlünk, de úgy hisszük, hogy valódi humanitárius fegyvernyugvásra volna szükség

– jelentette ki Guterres a tanácskozáson.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) adatai szerint az izraeli–palesztin fegyveres konfliktus sújtotta térség több mint 2,2 millió lakójából, 1,8 millióan voltak kénytelenek elmenekülni otthonukból a harci cselekmények elől. Közülük 1,1 millióan az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynöksége (UNRWA) által fenntartott, de túlzsúfolt létesítményekben kerestek menedéket. További 190 ezer ember iskolákban, rendezvénytermekben és gyülekezeti házakban, illetve őket befogadó családoknál húzódott meg.

 

járvány halálozás Gázai övezet izraeli háború betegség
Kapcsolódó cikkek