Közélet

A tűzszünet meghosszabbításáról tárgyal a Hamász és Izrael

A gázai tűzszünet további meghosszabbításáról tárgyal Izrael és az iszlamista Hamász terrorszervezet közvetítők segítéségével.

A Hamász képviselői azt mondták, hogy készek újabb négy nappal meghosszabbítani a szerdán lejáró, egyszer már két nappal meghosszabbított tűzszünetet.

Izraeli fogságból szabadult palesztinok ünneplik a hazatérésüket a ciszjordániai al-Bireh városban a tűzszünet harmadik napján, a Hamász is hajlandó elengedni a túszokat.
Fotó: Nászer Nászer

A katari tárgyalásokon, ahol az izraeli hírszerző szervezet, a Moszad vezetője és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője találkozott a katari közvetítőkkel, öt kategóriát állítottak fel az izraeli túszokról – írta a The Washington Post. A jövőbeni megállapodásoknál külön kezelik az idősebb férfiakat, akiket már nem hívnak be tartalékos katonai szolgálatra, a katonai szolgálatuk közben elhurcolt nőket, a tartalékos katonai szolgálatra alkalmas férfiakat, a rendes katonai szolgálatukat végző, elrabolt férfiakat, és azoknak a földi maradványait, akiknek a holttestét rabolták el vagy meghaltak a fogságban.

A jelentés szerint több mint száz olyan elhurcolt van még, akik ezen kategóriák valamelyikébe esnek.

Folytatódik a fogolycsere: Izrael újabb palesztin rabokat engedett szabadon

Az izraeli túszok negyedik csoportjának átadására válaszul Tel-Aviv újabb 33 palesztin foglyot engedett szabadon. Többségében nők és tinédzserek nyerték vissza a szabadságukat, a legfiatalabb rab 14 éves volt. Az Izrael és a Hamász között hirdetett tűzszünetet két nappal meghosszabbították, ez alatt az idő alatt már 51 izraeli túszt engedett el a terrorszervezet.

A Hamász az értesülés szerint kész tárgyalni arról, hogy mind az öt kategóriából elengedjen túszokat, de még nem árulta el, hogy az egyes csoportokból naponta hány túszt engedne el, és cserébe hány, Izraelben fogva tartott palesztin elengedését kéri, és milyen humanitárius segélyt követel. A Hamász azt mondta a közvetítőknek, hogy bizonyosan képes összeszedni az övezetben szétszórtan található elraboltakat, akik közül többeket az Iszlám Dzsihád és helyi klánok tartanak fogva.

A katari négyoldalú titkosszolgálati csúcstalálkozón Izraelt a Moszad vezetője, Dedi Barnea képviselte. Mellette a CIA vezetője, az egyiptomi hírszerzési miniszter és a katari miniszterelnök vett részt a megbeszéléseken.

 

izraeli háború Gázai-övezet palesztin konfliktus tűzszünet
Kapcsolódó cikkek