Közélet

Gázai övezet: kegyetlen légicsapás ért egy kórházat, legalább ötszáz a halottak száma

A légicsapást ért kórházban több száz beteg és sebesült, valamint az otthonukból elmenekült emberek ezrei voltak elszállásolva. Egyelőre nem tudni, ki a felelős.

Kegyetlen légicsapás rombolt le egy kórházat a Gázai övezetben. A gázai egészségügyi minisztérium szóvivője szerint a halálos áldozatok száma eléri az ötszázat.

Over 500 killed in Israeli attack on Gaza Al-Ahli Baptist HospitalGAZA CITY, GAZA - OCTOBER 17: (EDITORS NOTE: Image depicts death) Bodies of people killed in Israeli airstrike on Al-Ahli Baptist Hospital, are brought to Al-Shifa Hospital in Gaza City, Gaza on October 17, 2023. Over 500 people were killed in an Israeli airstrike on Al-Ahli Baptist Hospital in Gaza on Tuesday, Health Ministry spokesman Ashraf al-Qudra told. Ali Jadallah / Anadolu (Photo by Ali Jadallah / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: AFP

Azt egyelőre nem tudni, hogy az izraeli erők vagy a Hamász felelős a támadásért, egyik fél sem ismeri el a tragikus csapást.

A BBC beszélt egy orvossal, aki a Gáza központjában lévő kórházban dolgozik, amelyet tűz alá vettek. A BBC World Service Newshour című műsorában elmondta, hogy a támadás helyszínén teljes a pusztítás.

A kórházban több száz beteg és sebesült, valamint az otthonukból elmenekült emberek ezrei voltak elszállásolva. Sokan egyszerűen bennégtek az épületben, mások a romok alatt lelték halálukat. 

Netanjahu izraeli elnök szóvivője szerint az izraeli védelmi erők nem támadnak kórházakat. Tal Heinrich szerint az IDF csak Hamász-erődöket, fegyverraktárakat és terroristákat vesz célba. Izrael még mindig vizsgálja a támadást. Az i24NEWS szerint a robbanást a Hamász rakétája okozhatta, de ez sincs megerősítve, csak egy – azóta már törölt – állítólagos X-videó a „tanú” rá.

Hundreds killed in Israeli attack on Gaza Al-Ahli Baptist HospitalGAZA CITY, GAZA - OCTOBER 17: (EDITORS NOTE: Image depicts graphic content) Scores of injured people are being taken to Al-Shifa Hospital following Israeli airstrike on Al-Ahli Baptist Hospital in Gaza City, Gaza on October 17, 2023. Over 500 people were killed in an Israeli airstrike on Al-Ahli Baptist Hospital in Gaza on Tuesday, Health Ministry spokesman Ashraf al-Qudra told. (Photo by Ali Jadallah/Anadolu via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Izrael hivatalos X-oldalán (egykori Twitter) jelent meg az IDF jelentése, aszerint a csapást a gázai Al-Ahli Arabi baptista kórházban a Hamász okozta, amikor rakétákat lőtt ki Izrael felé, és a rakéták a kórház közelében haladtak el.

A Sky News szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök lemondta a Joe Bidennel szerdára tervezett találkozóját.

 

Gázai övezet kórház támadás áldozat légicsapás
Kapcsolódó cikkek