Japánban a fukusimai atomerőműnél csütörtök reggel megkezdődött a tisztított hűtővíz tengerbe engedésének harmadik szakasza – jelentette be az üzemeltető Tepco.

Fukushima No.1 nuclear power plantAn aerial photo shows  the Fukushima No.1 nuclear power plant of Tokyo Electric Power Company Holdings, Incorporated (TEPCO) in Fukushima Prefecture on Sep. 29, 2023. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Tetsu Joko / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó: AFP

Ez a fázis, amelyben mintegy 7800 tonna vizet kell kibocsátani, mintegy 17 napig tart 

– közölték.

Japán augusztus 24-én kezdte meg a Csendes-óceánba engedni azt a vizet, amelyet elsősorban a 2011-es szökőár után leolvadt három reaktor magjának hűtésére használtak a japán északkeleti részében fekvő Fukusima Daiicsi erőműben. Ezt a vizet, amely a talajvízből és az esőből is származik, hosszú ideig hatalmas tartályokban tárolták az erőmű területén, és kezelték, hogy megtisztítsák a radioaktív anyagoktól. Kivételt jelent a trícium, amely a szakértők szerint csak nagyon magas koncentrált dózisban veszélyes. Ezért a Tepco a tríciummal kezelt vizet jelentős mennyiségű tengervízzel hígítja fel, mielőtt az óceánba engedi, hogy radioaktivitása ne haladja meg az 1500 bequerel/literes határértéket.

Ez a határérték negyvenszer alacsonyabb, mint a japán szabvány, és majdnem hétszer alacsonyabb, mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által az ivóvízre meghatározott határérték (10 000 bequerel/liter).

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jóváhagyta a víz tengerbe engedését.

A folyamat elindítása azonban diplomáciai válságot okozott Japán és Kína között, amely augusztus végén felfüggesztette a japán tengeri termékek teljes importját. Oroszország, amelynek kapcsolatait Japánnal szintén megterhelik a Tokió által az ukrajnai háború kezdete óta Moszkva ellen bevezetett szankciók, ugyanezt tette.