Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadta az 2024-es költségvetését, melynek teljes összege 189,4 milliárd euró kötelezettségvállalás, a kifizetések összege pedig 142,6 milliárd eurót tesz ki – tájékoztatott az uniós parlament szerdán. Az 519 igen szavazattal, 79 ellenszavazat mellett és 30 tartózkodással elfogadott jövő éves uniós költségvetésben az EP-képviselők 666,5 millió euróval megnövelték az ukrajnai háború következményeinek és a globális kihívások kezeléséhez, valamint a fiatalok, köztük a fiatal gazdálkodók támogatásához elengedhetetlen programok és szakpolitikák finanszírozását.

Banknotes,And,Coins,In,Front,Of,The,Flag,Of,The
Fotó: Shutterstock

Emelték a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő programok finanszírozását, az antiszemitizmus elleni küzdelmet és a zöldátmenetre irányuló erőfeszítések megerősítését szolgáló programok költségvetését is. Többek között 

  • 250 millió euróval növekedtek a humanitárius segítségnyújtásra szánt összeget, 
  • 150 millió euróval a szomszédsági, a fejlesztési és a nemzetközi együttműködési programok költségvetése, 
  • 85 millió euróval a Horizont Európa program, 
  • 30 millió euróval a közlekedési infrastruktúra, 
  • 60 millió euróval az Erasmus Plusz program és 
  • 20 millió euróval a LIFE program éves finanszírozása. 

A fiatal mezőgazdasági termelők támogatása 20 millió euróval lett több, 10 millió euróval nőtt az uniós polgári védelmi mechanizmus és 10 millió euróval a katonai mobilitás támogatása.

Az EP-képviselők szerint az Európai Unió Tanácsában várhatóan az év végéig megállapodás születik az EU hosszú távú költségvetésének (MFF) félidős felülvizsgálatáról. Ez várhatóan megnyitja az utat a 2024 elején az Európai Bizottság által javasolt költségvetés-módosítás keretében tervezett jelentős kiegészítő előirányzatokhoz.

Célja, hogy középtávú támogatást nyújtson Ukrajnának, növelje a rugalmasságot és a válságkezelési képességeket, megerősítse az EU stratégiai autonómiáját, és fokozza az uniós erőfeszítéseket olyan területeken, mint a migráció és a külpolitika.

Kidolgozatlan, komoly tárgyalásra alkalmatlan

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja egy közleményben kijelentette: a szavazás eredménye igazolta, hogy „Magyarországnak megint igaza lett”, azaz megoldható a 2024-es uniós költségvetés finanszírozása a többéves pénzügyi keretterv módosítása nélkül is.

Deli Andor képviselő szerint a tárgyalások során Magyarország álláspontja mindvégig az volt, hogy 

az éves költségvetés nem lehet túsza az MFF felülvizsgálatának. Az, hogy a tárgyaló feleknek végül a szokásos határidőben sikerült megállapodniuk a 2024-es költségvetésről, azt bizonyítja, hogy a magyar álláspont volt a helyes.

A képviselőcsoport emlékeztetett: Magyarország miniszterelnöke a tagállamok többségével együtt többször kinyilvánította, hogy az Európai Bizottság többéves pénzügyi keretterv felülvizsgálatára vonatkozó javaslata kidolgozatlan, komoly tárgyalásra alkalmatlan.

Az Európai Bizottság eközben további 50 milliárd euróval akarja támogatni Ukrajnát. Mivel ez az összeg a jelenlegi uniós költségvetésben nem áll rendelkezésre, a tagállamoktól akarnak pluszforrásokat „kicsikarni”.