David Cameron visszatérése valódi történelmi pillanat a brit politikában. 2016-ban lemondott miniszterelnöki posztjáról, és visszaadta alsóházi képviselői mandátumát, miután pártja elveszítette a Brexit-népszavazást, amelyben a kilépés ellen kampányolt. 

Cabinet Meeting in Downing StreetLONDON, UNITED KINGDOM - NOVEMBER 14: Secretary of State for Foreign, Commonwealth and Development Affairs David Cameron leaves 10 Downing Street after attending the weekly Cabinet meeting in London, United Kingdom on November 14, 2023. Wiktor Szymanowicz / Anadolu (Photo by Wiktor Szymanowicz / ANADOLU / Anadolu via AFP)
David Cameron.
Fotó: AFP

Rishi Sunak, akit tavaly októberben választották a Konzervatív Párt vezetőjévé, így miniszterelnökké, olyan változást hozó politikusnak kívánta magát beállítani, aki a párt megreformálását és a gazdaságilag meggyengült országát kívánja újjáépíteni. A Konzervatív Párt októberi éves konferenciáján először szólalt fel, ahol beszédében kitért az elmúlt harminc év politikai döntéseire, és elmondta, hogy 

az elmúlt 13 év kormányzás hibáitól is távol tartja magát, és azt ecsetelte, hogy ő olyan döntéseket hozna, amelyek pozitív irányba vinnék a brit politikát.  

Sunak miniszterelnök döntése, aki annak idején a Brexit mellett szavazott, talán elsőre kicsit összezavarhatja a közvéleményt, mert kérdés, hogy egy volt miniszterelnök kinevezése hogyan illeszkedik a változás politikájába. Azonban a miniszterelnök szerint a mostani háborúkkal és válságokkal tűzdelt időszakban a kormánynak egy tapasztalt, ismerős figurára van szüksége a külügyminisztérium irányítására, ami megerősítheti az Egyesült Királyság befolyását egy nemzetközi konfliktus esetén.  

Sunak a hétfői kormányátalakítás során kirúgta belügyminiszterét Suella Bravermant, és James Cleverly külügyminisztert ültette a helyére.

Braverman nehezményezte Sunak gyenge intézkedéseit, és a The Times című konzervatív brit napilapban bírálta a rendőrség gyenge fellépését a palesztinbarát tüntetésekkel szemben. 

Kérdés, hogy a kormányátalakítás milyen más célt szolgál még, és mi áll David Cameron nagy visszatérése mögött. Számos brit médium szerint David Cameron nem kis meglepetést okozó külügyminiszteri kinevezése az egyébként sem túl egységes Konzervatív Pártot még ennél is jobban megoszthatja.  

Sunak egységet szeretne

A Sunak-kormány népszerűségének nem használ, hogy a szigetországban magas (6,2 százalék) az és a miniszterelnök mögött álló Konzervatív Párt sem egységes. A miniszterelnök célja viszont egy egységes csapat létrehozása. Cameron az elmúlt hét évben visszavonult a politikától, és zömében közhasznú, tanácsadói tevékenységet folytatott. Visszatérése hátterében a következő parlamenti választások állhatnak. A konzervatívok ugyanis már kétszer is nyertek választást Cameronnal. Sunak pozícióját erősítené a volt miniszterelnök jelenléte, akinek népszerűségét az elmúlt évtizedekben csak Margaret Thatcher tudta túlszárnyalni.