A Brexit gazdasági katasztrófát okozott La Manche csatorna mindkét oldalán német közgazdászok szerint. Visszaestek miatta a közvetlen német tőkebefektetések a szigetországban, és az Egyesült Királyság sokkal kevésbé fontos kereskedelmi partnerré vált Európa legnagyobb gazdasága számára – nyilatkozta a Reutersnek Volker Treier, a Német Kereskedelmi és Iparkamara (DIHK) elnöke.

Volker Treier 26 July 2019, Berlin: Volker Treier, foreign trade expert of the German Chambers of Industry and Commerce (DIHK). Photo: Soeren Stache/dpa (Photo by SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Volker Treier szerint a Brexit gazdasági katasztrófa.
Fotó: AFP

Németország tavaly 73,8 milliárd euró értékben exportált árucikkeket az Egyesült Királyságba, ami 14,1 százalékos csökkenés 2016-hoz képes, amikor a britek megszavazták, hogy kilépnek az Európai Unióból. (Egy euró 370 forint.) 2016-ban az Egyesült Királyság Németország harmadik legfontosabb exportpiaca volt, 2022-ben azonban visszaesett a nyolcadik helyre. 

A szigetország a teljes kétoldalú külkereskedelmet – exportot és importot – tekintve még inkább veszített a jelentőségéből, az ötödikről a 11. helyre csúszott.

„Az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból megnehezítette szoros kereskedelmi kapcsolatainkat, és a német vállalatok brit üzleti tevékenységében még mindig jelentős tervezési és jogi bizonytalanság tapasztalható” – mondta a DIHK elnöke.

European,Union,And,British,Union,Jack,Flag,Flying,Together.,A
A brit vállalatok Németországon keresztül vetik meg a lábukat az EU-ban.
Fotó: Shutterstock

Hasonlóképpen visszaestek a közvetlen német tőkebefektetések is a szigetországban, 2021-ben az értékük mintegy 140 milliárd euró volt, 16,1 százalékkal kevesebb a 2016-osnál. A DIHK adatai szerint jelenleg 2163 német vállalat működik az Egyesült Királyságban, 5,2 százalékkal kevesebb, mint a Brexit-népszavazás évében. A brit vállalatok közül viszont egyre többen jelentek meg Németországban az elmúlt években, nyilvánvalóan azért, hogy fenntartsák európai kapcsolataikat. 
A nemzetközi vállalatok németországi letelepedését segítő Germany Trade and Invest (GTAI) adatai szerint a népszavazás óta több mint ezer új brit vállalkozás indult az országban, csak tavaly 170 – ennél több új cég csak az Egyesült Államokból és a szomszédos Svájcból érkezett 2022-ben.
Robert Hermann, a GTAI ügyvezető igazgatója arra számít, hogy az érdeklődés a jövőben sem lanyhul Németország iránt a brit cégek részéről. 

Arra számítunk, hogy az Egyesült Királyságból érkező megkeresések továbbra is magas szinten maradnak. A brit vállalatok számára fontos, hogy megvessék a lábukat az EU-ban

– hangsúlyozta a hírügynökségnek, hozzátéve, hogy Németország különösen vonzó célpont a mérete és földrajzi elhelyezkedése miatt.

Migration,To,Great,Britain
Az amerikai vállalati szektor bizalma is gyengül az Egyesült Királyságban a kilépés miatt.
Fotó: Shutterstock

A Brexit hasonló problémát jelent az autóiparnak is. A helyzet különösen jövő januártól válik aggasztóvá, amikor életbe lépnek az új szabályok, amelyek az elektromos autók esetében a vámmentességet ahhoz kötik, hogy az autó értékének több mint 45 százalékát helyi származású komponensek adják. Az európai – elsősorban német – autógyártók Brüsszelnél, a britek Londonnál lobbiznak a haladékért.
A Brexit következtében még az amerikai vállalati szektorban is markánsan és gyorsuló ütemben csökken a brit üzleti és befektetési környezetbe vetett bizalom.