Elbukott a francia parlament alsóházában Emmanule Macron elnök kulcsfontosságú migrációstörvény-javaslata. A jobboldalról és a baloldalról is leszavazták az indítványt, amely a kormány szerint segített volna ellenőrizni a bevándorlást, és ugyanakkor jobban integrálni a migránsokat.

French President Emmanuel Macron delivers a speech at the Palais de Chaillot, on the occasion of the 75th anniversary of the Universal Declaration of Human Rights, in Paris, on December 10, 2023. (Photo by MOHAMMED BADRA / POOL / AFP)
Emmanuel Macron foghatja a fejét, hogyan nyomja át a migrációs törvényt.
Fotó: Mohammed Badra / POOL / AFP

A baloldali képviselők szerint azonban a tervezet túlságosan elnyomó volt – míg a jobboldaliak szerint nem elég kemény. Lehetővé tette volna, hogy könnyebben kiutasíthassák azokat a bevándorlókat, akiket legalább ötéves börtönbüntetésre ítéltek, és többek között megnehezítette volna, hogy maguk után hozzák a családjukat Franciaországba.

Megszüntette volna azt a tilalmat is, hogy kitoloncoljanak olyan bevándorlót, aki 13 éves kora előtt érkezett az országba,

mint például az az állítólagos oroszországi születésű iszlamista, aki októberben meggyilkolt egy francia tanárt.

Sokkal megengedőbb azonban, mint a jobboldali többségű felsőház, a szenátus által javasolt, amely erősen korlátozta volna az illegális migránsok hozzáférését az egészségügyi ellátáshoz és egyéb juttatásokhoz.

Sudanese migrants prepares a typical Sudanese meal with tuna, water and flour provided by charity associations, in a migrant camp, in Ouistreham, northwestern France on December 11, 2023. Following a recent justice decision on this migrant camp, mayor of Ouistreham has to bring water and staff to this camp within this week, otherwise there will be sanctions, in Ouistreham, on December 11, 2023. (Photo by LOU BENOIST / AFP)
A baloldal szerint túlságosan, a jobboldal szerint nem eléggé volt kemény a javaslat.
Fotó: Lou Benoist / AFP

Macron keményvonalas belügyminisztere, Gérald Darmanin határozottan kiállt a törvényjavaslat mellett. A parlamenti vita előtt azt írta az X-platformon, hogy az elfogadása esetén lehetővé tenné, hogy a kormány deportálja a „nagyon veszélyes” külföldieket, többek között a kábítószerrel kereskedőket.

A balközép Szocialista Párt képviselője, Arthur Delaporte szerint azonban a javaslat „igazságtalan, botrányos és fenyegetés a demokráciára”.

Macron pártja a 2022. júniusi választáson elveszítette a parlamenti többségét, a kormány azóta gyakran nem képes szavazást nyerni a törvényhozásban – emlékeztetett a BBC.

Darmanin a kudarc után felajánlotta a lemondását, Macron azonban nem fogadta el, hanem megkérte a belügyminisztert – Elisabeth Borne kormányfővel együtt –, hogy találjon más megoldást a törvény elfogadtatására.

A Reuters szerint a kormánynak több lehetősége is van: visszaküldeni a tervezetet a szenátusnak, a két ház képviselőiből álló közös bizottságnak, hogy találjanak kompromisszumos megoldást, vagy visszavonni, amire csekély az esély. Át is erőltetheti szavazás nélkül, ahogyan a nyugdíjreformmal tette.