A ChatGPT rekordokat döntött meg a történelem leggyorsabban növekvő fogyasztói alkalmazásaként, és jelenleg körülbelül százmillió heti aktív felhasználója van – fejtette ki a CNBC-nek adott interjújában Brad Lightcap, az OpenAI operatív vezetője.

Boston Dynamics' Spot and ChatGPT

Fotó: Anadolu via AFP

Mint mesélte: az év elején a Microsoft további tízmilliárd dollárt fektetett be a cégbe, amivel ez az év legnagyobb mesterségesintelligencia-befektetése lett a PitchBook szerint, emellett az OpenAI tárgyalásokat folytat egy szintén több milliárd dolláros ügylet megkötéséről.

Kiemelte: a közelmúltban ezeket a sikereket elhomályosította egy hullámvasút a cégnél. A múlt hónapban az OpenAI igazgatótanácsa menesztette Sam Altmant. Emiatt a cég összes alkalmazottja aláírt egy nyílt levelet, hogy lemondanak, valamint az intézkedés a befektetők, köztük a Microsoft felháborodását is kiváltotta. Erre egy héten belül Altman visszatért a céghez – emlékeztetett a cikk. Ezzel kapcsolatban megjegyezte:

Sammel hihetetlenül szórakoztató a közös munka, nagyon gyorsan dolgozik. Azt hiszem, benne és bennem az a közös, hogy szeretünk minden dologban nagy sebességet diktálni.

Azt gondolja, hogy Altman határozottan jövőorientált. Neki mint operatív vezetőnek az a feladata, hogy biztosítsa: az a mód, ahogyan felépítették a vállalatot, ne csak azt tükrözze, hogy a jövőben mit szeretnének elérni, hanem azt is, hogy mit tesznek le naponta az asztalra.

A vezérigazgató elmondta, hogy egy éve fogadásokat kötöttek arra vonatkozóan, mekkora lesz valaha a ChatGPT. Az egyik legbátrabb tippje neki volt: egymillió egyidejű felhasználót jósolt. Megjegyezte, örül neki, hogy ekkorát tévedett. 

A Microsoft elnöke szerint egyelőre nem kell aggódni a szuperintelligens AI miatt

Brad Smith szerint biztonsági fékekre van szükség. A kritikus infrastruktúrát irányító mesterségesintelligencia-rendszerekben is kell biztonsági fék, hogy mindig emberi irányítás alatt maradjanak.

Arra is büszke, hogy augusztusban a Fortune 500-as cégek 80, novemberben pedig 92 százaléka alkalmazta a ChatGPT-t.

Véleménye szerint túlzásba vitt szempont az, hogy az MI egy csapásra érdemi üzleti változást hozhat.

Sok olyan céggel beszélünk, amelyek betérnek, és egyből az árbevétel két számjegyű növekedését várják.

 

OpenAI - ChatGPT Photo Illustration
Fotó: NurPhoto via AFP

Kell-e tartani a mesterséges intelligenciától? – nem, de kicsit igen

Egy évvel ezelőtt vált elérhetővé a nagyközönség számára a ChatGPT új AI- (mesterséges intelligencia vagy MI) modellje. A piaci aggodalmakról, magáról a mesterséges intelligenciáról és a piaci szereplőkről beszélgettünk a Hiflylabs Zrt., Magyarország legrégebbi AI-fejlesztő és adattanácsadó cégének vezetőivel, Virág Zsolt társalapítóval, az igazgatóság elnökével és Fehér Tamás vezérigazgatóval.