Az OpenAI igazgatótanácsának döntése értelmében távozik vezérigazgatói posztjáról Sam Altman, helyét Mira Murati technológiai vezető veszi át – jelentette be a mesterséges intelligenciát (MI) forradalmasító ChatGPT chatbotot fejlesztő cég pénteken.

Business And World Leaders Attend The APEC CEO Summit 2023 In San FranciscoSAN FRANCISCO, CALIFORNIA - NOVEMBER 16: OpenAI CEO Sam Altman looks on during the APEC CEO Summit at Moscone West on November 16, 2023 in San Francisco, California. The APEC summit is being held in San Francisco and runs through November 17. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)
Sam Altmanban már nem bízik az OpenAI igazgatósága. Fotó: Justin Sullivan/Getty Images

Az igazgatótanács közölte, hogy megfontolt felülvizsgálati eljárást követően arra a következtetésre jutott, hogy Altman nem volt következetesen őszinte az igazgatótanáccsal folytatott kommunikációjában, ami akadályozta az igazgatótanácsot feladatai ellátásában – idézi a vállalat közleményét a CNBC.

Az igazgatótanács már nem bízik abban, hogy továbbra is képes az OpenAI vezetésére

 – közölte a cég.

Sam Altman 2015-ben, mások mellett Elon Muskkal alapította meg az MI-fejlesztéssel foglalkozó technológiai vállalatot, amely idén 10 milliárd dolláros befektetést kapott a Microsofttól, újgenerációs chatbotjuk, a ChatGPT pedig elképesztő népszerűsége tett szert rövid idő alatt.

A cég elnöke, Greg Brockman is lemond az igazgatótanács elnöki tisztségéről, de továbbra is a vállalatnál marad, és a vezérigazgatónak tartozik majd beszámolási kötelezettséggel.