Nincs esély arra, hogy egy éven belül létrejöjjön a szuperintelligens mesterséges intelligencia, ami lenyomja az embereket – nyilatkozta újságíróknak Nagy-Britanniában a Microsoft elnöke, Brad Smith. Szerinte a technológia kifejlesztése még évtizedekig várat magára – írja a Reuters.

Fotó: Andrew Caballero-Reynolds /AFP

Az OpenAI vezérigazgatóját, Sam Altmant a múlt héten hívták vissza a vezérigazgatói székbe, öt nappal a menesztése után. A ChatGPT mögött álló startup működését régóta hátráltatták a belső viszályok a mesterséges intelligencia (MI) veszélyeivel kapcsolatban, a vállalatban sokan voltak azon az állásponton, hogy korlátozni kellene az MI terjesztését a kereskedelmi forgalomban. 

Arra a kérdésre, hogy egy ilyen felfedezés hozzájárult-e Altman eltávolításához, Smith azt mondta: volt egy nézeteltérés a cégen belül, de alapvetően nem egy ilyen aggodalomról volt szó. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy biztonsági fékekre van szükség, a kritikus infrastruktúrát irányító mesterségesintelligencia-rendszerekben is kellene biztonsági fék, hogy mindig emberi irányítás alatt maradjanak.

Sam Altman 2015-ben, mások mellett Elon Muskkal alapította meg az MI-fejlesztéssel foglalkozó technológiai vállalatot, amely idén tízmilliárd dolláros befektetést kapott a Microsofttól. Új generációs chatbotjuk, a tavaly november végén elindított ChatGPT villámgyorsan meghódította az internetet, mivel képes az emberi beszélgetés pontos utánzására, szöveget generál, képeket és videókat készít.

Tud dalokat komponálni, recepteket, e-maileket szerkeszteni vagy fogalmakat tömören összefoglalni az interneten talált információk felhasználásával. 

Mindez felkeltette a riválisok érdeklődését is, és jó néhány cég dobta piacra a saját megoldását, a többi között a Google is, de van orosz chatbot is. Bár a mesterséges intelligenciák képességei lenyűgözték a kutatókat, az etikusok és a törvényhozók egyre jobban aggódnak amiatt, hogy szabályozás nélkül milyen károkat okozhatnak a társadalomban, még Ferenc pápa is az MI veszélyeiről beszélt. Ezzel szemben mások az előnyeit hangsúlyozzák.

Egyre okosabbak és ügyesebbek a robotok, de az ember pótolhatatlan – és az is marad

A mesterséges intelligencia (MI) szédítő sebességgel épül be a gazdaságba, az iparba, és változtatja meg az életünket, tulajdonképpen egy új ipari forradalom tanúi vagyunk. A Bosch × Richter Innovátorok Napja konferencia előadói abban egyetértettek, hogy az MI nem helyettesíti, hanem kiegészíti az emberi tudást: hatékonyabbá, gyorsabbá, jobbá teszi a döntéseket és az üzleti folyamatokat. Kérdés, hogy ez miként fog hatni a mindennapjainkra.