Nemzetközi gazdaság

Sam Altman öt nappal a kirúgása után ismét az OpenAI vezérigazgatója

Miután az OpenAI munkatársainak százai helyezték kilátásba a felmondásukat, a cég visszahívta a vezérigazgatói székbe Sam Altmant. Ezzel együtt a vállalat igazgatótanácsát részlegesen át is alakították.

Magyar idő szerint szerda hajnalban jelentette be az OpenAI, hogy visszavették a céghez a múlt pénteken menesztett Sam Altmant. Az öt napja kirúgott Altman ismét a vállalat vezérigazgatója.

ChatGPT founder at the TU Munich
Sam Altman rövid szünet után ismét az OpenAI vezérigazgatói székében.
Fotó: AFP

Altmant azután vették vissza a céghez, hogy az őt eltávolító igazgatótanácsot részlegesen átalakították. A hírt Altman is kommentálta az X-oldalán, ahol azt írta, hogy nagyon várja, hogy visszatérjen az OpenAI-hoz.

A Reuters azt írta, hogy Sam Altman visszatérése egy új korszakot nyithat az OpenAI életében. A cég működését régóta hátráltatták a belső viszályok a mesterséges intelligencia (MI) veszélyeivel kapcsolatban, a vállalatban sokan voltak azon az állásponton, hogy korlátozni kellene az MI terjesztését a kereskedelmi forgalomban. Altman visszatérése annak a jele lehet, hogy az OpenAI rászabadítja a technológiát a világra.

A hírt üdvözölte a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella, aki az X-en írta meg, hogy örül az OpenAI vezetőségében végbement változásoknak.

Úgy gondoljuk, hogy ez az első lényeges lépés a stabilabb, jobban informált és hatékonyabb kormányzás felé vezető úton

– olvasható a posztban.

A Microsoft az OpenAI jelentős pénzügyi támogatója. A vállalat Sam Altman múlt heti menesztése után egyből lecsapott az igazgatóra, munkát ajánlott neki egy új kutatócsapat élén. Altman elbocsátása először aggodalmat keltett a Microsoftnál, hiszen egy ilyen huzavona veszélyeztette a vállalat dollármilliárdos befektetését.

A Reuters megszerezte az OpenAI egy belső levelezését, amelyben a cég több mint 700 munkatársa jelezte, hogy felmondanak, ha nem veszik vissza Altmant a céghez. Ez a kiállás vezetett az igazgatótanács átszervezéséhez, valamint Sam Altman visszahívásához.

 

OpenAI Sam Altman Microsoft
Kapcsolódó cikkek