Január 14-ével lemond le a trónról II. Margit dán uralkodónő, a dátumválasztás nem véletlen, aznap lesz 52 éve, hogy a szigetország uralkodója lett – írja a BBC.

FRIGYES herceg; II. MARGIT
Fotó: Keld Navntoft

A trónt a fiamra, Frigyes koronahercegre hagyom

– jelentette be Margit, aki elmondta, hogy a döntést a hátán 2023 elején végzett műtét utáni gondolkodási időszak után hozták meg. „A műtét természetesen arra késztetett, hogy a jövőről gondolkodjunk – eljött-e az idő, hogy a felelősséget a következő generációra bízzuk” – mondta.

A 83 éves királynő Európa leghosszabb ideig hivatalban lévő uralkodója, aki apja, IX. Frigyes király 1972-ben bekövetkezett halála után foglalta el a trónt.

Mette Frederiksen miniszterelnök megköszönte a királynő szolgálatát.

„Az egész lakosság nevében szívből jövő köszönetet mondok Őfelségének, a Királynőnek az egész életen át tartó odaadásáért és fáradhatatlan erőfeszítéseiért a királyságért” – írta közleményében. – Margit királynő Dánia megtestesítője, és az évek során szavakkal és érzésekkel magyarázta, kik vagyunk népként és nemzetként.”

A brit királyi hagyományoktól eltérően az 55 éves Frigyes koronahercegnek nem lesz hivatalos koronázási ceremóniája. Ehelyett aznap a koppenhágai Amalienborg kastélyból jelentik be csatlakozását. Dánia királyaként és államfőként veszi át a helyét az országban – amely alkotmányos monarchia –, valamint Grönlandon és a Feröer-szigeteken.

Rendkívül népszerű volt Dániában

A BBC megjegyzi, hogy a királynő népszerű volt Dániában, és sok dán arra számított, hogy haláláig a trónon marad.

Ő számunkra olyan, mint önöknek Erzsébet királynő

– mondta Tine Gotzsche dán újságíró a BBC-nek.

Margit királynő 2022-ben részt vett II. Erzsébet királynő temetésén, és ugyanebben az évben ünnepelték jubileumukat.

Születésekor sokan nem számítottak rá, hogy királynő lesz. De amikor 13 éves volt, a dán törvények megváltoztak, és lehetővé tették a nők számára, hogy elfoglalják a trónt.