A német jobboldali Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, Wolfgang Schauble 81 éves korában, családja körében távozott az élők sorából. A politikus 2009 és 2017 között, az euróválság idején volt Angela Merkel pénzügyminisztere, majd 2017 és 2021 között a Bundestag elnöke. Egy időben a kancellári pozíció várományosának is tartották.

(FILES) Christian Democratic Union (CDU) party member and former German Minister of Interior Wolfgang Schaeuble, who served 50 years as a member of Germany's lower house of parliament, the Bundestag,  attends his honor festive matinee in Berlin, Germany, January 16, 2023. Wolfgang Schaeuble, one of the most important figures in German political life over the last 30 years, has died aged 81, a source from the conservative CDU-CSU alliance told AFP on December 27, 2023. (Photo by LISI NIESNER / POOL / AFP)
Fotó: AFP

Schauble családja szerint az egykori miniszter kedd este, 8 óra körül, békében halt meg – írja a Deutsche Welle. A CDU veterán politikusa a nemzetközi színtéren a 2008-as pénzügyi válságot követően lett ismert, amikor a déli államokat megszorításokra kényszerítette a válságot követő időszakban. Hajthatatlan álláspontjával nem szerzett magának túl sok rajongót az unió eladósodott déli államaiban, különösen nem Görögországban.

Egy ponton úgy tűnt, hogy ő követheti majd Helmut Kohlt a kancellári székben, és korábban a pénzügyminiszteri poszt mellett számos kormányzati tisztséget is betöltött, így belügyminiszter is volt egy időben. Belügyminiszter volt 1990-ben is, amikor merényletet kíséreltek meg vele szemben, aminek hatására tolószékbe kényszerült élete végéig. Felesége és négy gyermeke gyászolja.