Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és katonai tisztviselők közölték, hogy az ország erői pénteken a déli fronton lelőttek három orosz Szu-34-es vadászbombázót, és ezt a 22 hónapja tartó háború egyik nagy sikereként értékelték.

SZU-34-esek egy moszkvai katonai parádén – Kijev szerint hárommal már kevesebb van belőlük.
Fotó: AFP

Az orosz hadsereg nem tett említést az incidensről. Orosz bloggerek azonban elismerték a veszteséget, és elemzők szerint valószínűleg az Egyesült Államok által szállított Patriot rakétákat használtak az ukrán erők. A Reuters egyelőre nem tudta független forrásokból is megerősíteni az információt. 

Ma délben a déli szektorban – mínusz három orosz Szu-34-es vadászbombázó! 

írta Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A légierő szóvivője, Jurij Ihnat az országos televízióban „ragyogóan megtervezett műveletnek” nevezte a támadást.

A pozitív statisztikáinkban már jó ideje nem szerepelnek Szu-34-esek 

– mondta, és a típust Oroszország egyik legmodernebb bombázó és egyéb támadó repülőgépeként említette. Zelenszkij esti videóbeszédében dicsérte az Odesszaa-régió légvédelmi egységét a Herszon régióban lévő gépek lelövéséért. A térséget Moszkva 2022 február 20-i inváziójának első napjaiban szállták meg. Az ukrán erők igyekeztek visszaszerezni a területet, és novemberben állásokat létesítettek a Dnyipro folyó keleti partján, Herszonban.

Az Eurasia Daily című orosz lap szerint az ukrán beszámoló hihető.

Kijev a Dnyipro folyó nyugati partjáról indíthatta a Patriot rakétákat, amelyek hatótávolsága akár 160 kilométer is lehet magasan fekvő célpontok ellen – írták. Valerij Romanenko ukrán repülési szakértő az ukrán NV rádiónak nyilatkozva szintén úgy vélte, hogy valószínűleg Patriot-rakéták lőtték le az orosz gépeket.

Ez egy olyan helyzet volt, ahol az oroszok... akár 100 bombát is ledobtak délen. Hárman együtt repültek és elkapták őket. Nem vették figyelembe, hogy a Patriotnak 160 kilométeres hatótávolsága van aerodinamikus célpontok esetében

– mondta Romanenko.

Az ukrán sikerek ritkultak azóta, hogy erői egy évvel ezelőtt villámgyőzelmet arattak az oroszok által tartott területek visszafoglalásában északkeleten és délen. A júniusban keleten és délen indított ellentámadás korlátozott eredményeket ért el. Zelenszkij elismerte, hogy a győzelmek lassabban haladnak a reméltnél, de elutasította Valerij Zaluzsnij tábornok, a hadsereg főparancsnoka azon állításait, hogy a háború a „kimerülés” szakaszába lépett, és taktikaváltásra van szükség. Zaluzsnij népszerűsége egyébként egyre nő, sokan őt emlegetik Zelenszkij lehetséges utódaként.