A Donyecki Népköztársaságban (DPR), Donyecktől nyugatra fekvő Marjinka városát az orosz erők teljesen felszabadították az ukrán fegyveres egységek uralma alól – közölte Szergej Sojgu védelmi miniszter december 25-én Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. 

Fotó: Twitter.com / Lazikkkk

Az Izvesztyija beszámolója szerint a védelmi minszter kijelentette:

Az aktív támadó hadműveletek során a Dél csoport rohamosztagai ma teljesen felszabadították Marjinka községet.

Sojgu szerint az Ukrán Fegyveres Erők kilenc év alatt megerősített területté varázsolták a várost, komplex föld alatti kommunikációs rendszerrel, valamint tüzérségi és légicsapásoktól védett építményekkel. Az orosz katonaság határozott fellépése tette lehetővé ennek az erődített területnek a bevételét – tette hozzá.

Ez a legnagyobb orosz siker Bahmut elfoglalása óta. A Reuters beszámolója szerint az orosz kézen lévő Donyeck regionális központjától délnyugatra fekvő Marjinkát a legtöbb beszámoló szellemvárosként írja le.

Putyin szerint az egykor tízezer lakosnak otthont város ellenőrzése lehetővé teszi az orosz erők számára, hogy az ellenséges harci egységeket elmozdítsák Donyeckből.

„Katonáinknak (most) lehetőségük van arra, hogy szélesebb hadműveleti területet érjenek el” – mondta Sojgu a Putyinnal lezajlott eszmecseréről közzétett videóban.

Fotó: AFP

Oroszország utolsó nagy sikere a csatatéren az volt, hogy májusban elfoglalta Bahmutot, amely az orosz–ukrán háború legvéresebb harcainak színtere. Ukrajna júniusban ellentámadásba kezdett, amelynek célja az ország déli és keleti részének visszafoglalása volt, beleértve Bahmutot is. De a támadás teljesen elakadt. A kijevi erők a meggyökeresedett orosz ellenállás mellett kevés előrelépést értek el az ellentámadás során.

Az orosz csapatok október közepe óta fokozták a közeli Avdijivka város elleni szárazföldi és légi támadásokat is, amely a 22 hónapja tartó konfliktusban a kelet-ukrajnai donbászi régión áthaladó, lassú áttörésük fókuszpontja.