Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésben jelentette be, hogy Magyarország visszavonja vétóját Bulgária schengeni tagságával kapcsolatban, mivel a bolgár kormány megszüntette a földgáz szállítására vonatkozó büntetővámot.

Hungary Foreign Minister Peter Szijjarto attends a General Affairs Council (GAG) meeting at the EU headquarters in Brussels on December 12, 2023. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Fotó: John Thys / AFP

A külügyminiszter videójában elmondta, hogy Magyarország az éves földgázfelhasználás 85-90 százalékát külföldi partnerektől szerzi be, ennek döntő többsége pedig déli irányból érkezik. Kiemelte, hogy Magyarország földgázellátásában jelenleg kiemelkedő szerepe van a Török Áramlat gázvezetéknek, ugyanis anélkül fizikailag lehetetlenné válna az ország gázellátása.

Szijjártó Péter elmondta, hogy 

nagyjából 5,5 milliárd köbméternyi földgáz érkezett idén a Török Áramlaton keresztül, az ország éves fogyasztása pedig 9-10 milliárd köbméter között lesz.

Tehát a Török Áramlat a gázellátás több mint a felét teszi ki. Ebben a helyzetben jelentett nagy kockázatot Bulgária ellenséges lépése – fogalmazott a tárcavezető. Bulgária lépése veszélyezteti az Észak-Macedóniának, Szerbiának és Magyarországnak szánt földgáz átszállítását, a jogosságát pedig a Gazprom is vitatta, ugyanis mindenfajta előzetes tájékoztatás nélkül történt meg. 

Szijjártó korábban egyértelműen kijelentette, hogy Magyarország megvétózza Bulgária schengeni tagságát, ha huzamosabb ideig fenntartja a földgáz szállítására vonatkozó büntetővámot. A bolgár kormány erre reagálva bejelentette, hogy készen állnak visszavonni a jogszabályt.

Kedden Szijjártó Péter telefonon egyeztetett bolgár kollégájával, aki arról értesítette, hogy a bolgár parlament visszavonta a törvényt, mellyel büntetővámot szabtak ki.

A bolgár külügyminiszter tájékoztatása szerint a pénteki közlönyben meg is fog jelenni a büntetővám visszavonása. Szijjártó Péter erre azt felelte, hogy amennyiben ez megtörténik, ő utasítást ad Magyarország állandó brüsszeli képviselőjének, hogy vonja vissza a Bulgária schengeni csatlakozására tett vétót.