Ukrajna és Magyarország a közeljövőben készül találkozóra Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök között – közölte Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke csütörtökön a Reuters szerint.

Fotó: AFP

„Dolgozunk azon, hogy a közeljövőben megszervezzük a két vezető találkozóját” – posztolta Jermak az X közösségi oldalon közzétett üzenetében, miután telefonbeszélgetést folytatott Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel.

A Reuters emlékeztetett arra, hogy a hónap elején Magyarország kivételével az összes állama beleegyezett, hogy csatlakozási tárgyalásokat kezdjen Ukrajnával. A blokk vezetői megkerülték Orbán ellenkezését azzal, hogy megegyeztek, a döntés meghozatalakor a magyar miniszterelnök elhagyja a termet. Az uniós költségvetésről viszont nem sikerült megállapodni, amely az ukránoknak szánt többletforrásokat is tartalmazta.

Jermak azt is írta, hogy a mostani telefonos beszélgetés során szóba került Ukrajna előrehaladása is az európai integráció útján.

„Néhány hete kötött megállapodásunknak megfelelően ma újra telefonon egyeztettünk Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével. A folyamatos magas szintű párbeszéd fenntartása fontos, mert az reményt ad arra, hogy javítani tudjuk kapcsolatainkat, márpedig mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a lehető legjobb együttműködést tartsuk fenn minden szomszédunkkal. Békepárti álláspontunkon természetesen nem változtatunk, de várakozással tekintek januári személyes találkozásunk elé, mert ott lehetőségünk lesz a legfeszítőbb kétoldalú kérdések megvitatására” – közölte Szijjártó Péter a Faecebookon.  

Az egyeztetések előzménye, hogy december hatodikán a Washingtonban tartózkodó Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője saját kezdeményezésére telefonon tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, aki akkor Ghánában volt.