Közélet

A teljes izraeli csapatkivonáshoz köti a békét a Hamász

A Hamász korábban az összes, azaz több ezer, izraeli börtönökben raboskodó palesztin fogoly elengedését szabta feltételül az övezetbe általa októberben elhurcolt izraeli túszok elengedéséért.

A párizsi tárgyalások sikere a palesztin Gázai övezet elleni izraeli offenzíva leállításától és a teljes csapatkivonástól függ – jelentette ki hétfőn a sajtónak Számi Abu Zuhrí, az övezetet irányító Hamász szélsőséges palesztin szervezet egyik magas rangú tisztségviselője.

Izraeli katonák a Gázai-övezet határán.
Fotó: AFP

A francia fővárosban vasárnap tartottak megbeszéléseket egy esetleges gázai tűzszünetről és a túszok elengedéséről. A megbeszélésen részt vett többek között William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, David Barnea, az izraeli külföldi hírszerző szolgálat, a Moszad vezetője, valamint Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni katari miniszterelnök is.

Ugyancsak hétfőn a rámalláhi székhelyű palesztin külügyminisztérium élesen elítélte az izraeli kormány néhány tagjának ama tervét, amely engedélyezné, hogy ismét zsidó telepesek költözzenek a Gázai övezetbe.

A tárca a vasárnap este A győzelem konferenciája címmel tartott megbeszélésre utalt, amelyen Itamár Bengvír izraeli nemzetbiztonsági miniszter azt mondta: a telepesek visszaengedése Gázába – amelyet 2005-ben kellett elhagyniuk –, valamint az ott élők távozásra bátorítása az egyetlen módja annak, hogy megelőzzenek egy újabb olyan terrortámadást, amilyet a Hamász fegyveresei követtel el izraeliek ellen október 7-én.

A tárca közleményben azt vetette az izraeli kormány szemére, hogy

ismét bebizonyította: nem akar békét, elszántan fenntartja a megszállást, a gyarmatosítást és az apartheidrendszert.

Felszólította az Egyesült Államokat és a nemzetközi közösséget: gyakoroljon nyomást Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormányára annak érdekében, hogy hagyjon fel a gyűlöletkeltéssel.

Az izraeli hadsereg 2005-ben vonult ki a Gázai övezetből, akkor kiürítette az összes ottani zsidó telepet is.

A világ számos országában terrorszervezetként kezelt Hamász október 7-én hajtott végre összehangolt támadást Izrael déli részén, az offenzívában 1200 ember meghalt, és több mint 3 ezer megsebesült. A Hamász Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül azóta mintegy 100-at engedett el. Izraeli források szerint 132-en még mindig az övezetben raboskodnak, 28-an pedig feltehetően már nincsenek életben.

Válaszul Izrael hadműveletet indított a Hamász felszámolására. A gázai fegyveres konfliktus palesztin halottainak száma – a hivatalos palesztin számítások szerint – meghaladta a 26 400-at.


 

izraeli háború Hamász terrortámadás
Kapcsolódó cikkek