Elképesztő állapotok uralkodnak a bécsi Közép-európai Egyetemen (CEU) – erről számolt be december 5-én az osztrák Zsidó Diákszövetség. A  diákszövetség állítólag két hónapon át próbál időpontot kapni a CEU rektorától, de csak az egyetem reagált az állítólagos antiszemita hangokra. Az egyetem közlése szerint a diákszövetség közleménye

mélyen sértő, hiszen csak félreértésről van szó. Az egyetem fegyelmi bizottsága a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva elutasítja a zsidó diákok panaszlevelét.

 – számolt be a Neokohn

Fotó: Joe Klamar / AFP

A múlt és a jövő perspektívái Palesztinával kapcsolatban című előadás-sorozatot a két szervező közül az egyik, a Bécsi Egyetem vezetése annak egyoldalúsága miatt lemondta. A másik szervező, a CEU azonban ilyen problémát nem látott. A zsidó diákszövetség szerint több előadás sértő volt az egyetemen, például a Gáza ostrom alatt: viták a nemzetközi jogról és az ellenállásról című előadás, amelyet Darryl Li tartott, aki szerint Palesztinában a rendszerszintű kár nem csupán a diszkrimináció, hanem a kolonializmus. 

A diákszövetség olyanokról is beszámolt, hogy az egyetem bécsi campusán a palesztin terrort ünneplik, a zsidó diákok ezért nem mutathatták ki nyíltan zsidó identitásukat vagy Izraelhez fűződő kapcsolataikat. A CEU WhatsApp csetjein a terrort dicsőítő tartalmak és üzenetek tömegeit osztották meg, a csoport moderátorai támogatták ezeket az álláspontokat, és kizárták a csoportból az ezeket ellenző zsidó hangokat.

A cikk megemlíti, hogy az egyetem diákképviselete mailben elküldte minden diákjuknak a CEU Free Palestine Collective levelét, amely 

szabadságharcnak nevezte a Hamász október 7-i terrortámadását, és gyarmati népirtásnak Izrael gázai fellépését, nem sokkal utána a diákképviselet bocsánatot kért ezért.