Közélet

Az izraeli háború 114. napja – büntetést ígért az ENSZ-főtitkár

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének 12 munkatársa vett részt terrorista bűncselekményben.

Minden, terrorista cselekményekben érintett ENSZ-dolgozó szigorú büntetését ígérte vasárnap a világszervezet főtitkára, miután izraeli vizsgálatok szerint az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének (UNRWA) tizenkét munkatársa részt vett a Hamász terrorszervezet izraeli célpontok elleni október 7-i támadásában.

COP28 should seek total fossil fuel 'phaseout': UN chief to AFP
Felelősségre vonást ígért az ENSZ-főtitkár. Fotó: AFP

„Az ENSZ bármely dolgozója, aki terrorista cselekményekben érintett, felelősségre vonásra számíthat, beleértve a rendőrségi eljárást is. A világszervezet kész együttműködni az illetékes hatóságokkal” – szögezte le közleményében António Guterres, ám kiemelte azt is, hogy „nem szabad megbüntetni azt a több tízezer embert, akik az UNRWA-nak dolgoznak, sokan a segélymunkások számára elképzelhető legveszélyesebb körülmények között. Az általuk ellátott emberek sürgős szükségleteit azonnal meg kell oldani”.

Elmondta továbbá, hogy a 12 érintett közül kilencet elbocsátottak, egy életét vesztette, a másik két ember személyazonosságát pedig még mindig vizsgálják.

A segélymunkásokkal kapcsolatos hírre több ország, köztük Hollandia, Nagy-Britannia, Németország és az Egyesült Államok felfüggesztette az ügynökségnek szánt segélyeket.

Miközben megértem az aggályokat, és magam is elszörnyedtem e vádakra, nyomatékosan kérem azon államokat, melyek felfüggesztették a hozzájárulásaikat, hogy legalább biztosítsák annak lehetőségét, hogy az UNRWA folytathassa munkáját

– húzta alá Guterres, emlékeztetve arra, hogy mintegy kétmillió gázai civil élete múlik a szervezet által nyújtott segítségen.

Mindeközben Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter szombat este az X közösségi oldalon közzétett felhívásában Philippe Lazzarini, az UNRWA igazgatója távozását követelte, Ejlon Lévi kormányszóvivő pedig azzal vádolta a szervezetet, hogy „a Hamászt fedezi”.

13:40

Gázai övezet: újabb 165 halott az elmúlt 24 órában

Az izraeli légicsapásokban és támadásokban az elmúlt 24 órában 165-en hunytak el a Gázai övezetben. Összességében a háború kezdete óta 26 442 ember vesztette életét az övezetben – közölte a Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium. A sérültek száma meghaladta 65 ezret, továbbá több száz embert eltűntként tartanak nyilván, őket a romok alatt keresik.

Izraeli katonai tisztviselők szerint a gázai szárazföldi hadművelet során legalább 220 katona halt meg. A Hamász október 7-i támadása során 1200-an hunytak el, és több mint 240 túszt ejtettek, közölök mintegy 130-an lehetnek még fogságban, miután többtucatnyian túszcserékkel szabadultak.

10:32

Az izraeli hadsereg újabb alagutat semmisített meg a Gázai övezet északi részén

Továbbra is heves harcok dúlnak a Gázai övezet déli részén lévő Hán Júnisznál, az izraeli hadsereg (IDF) emellett vasárnap közleményben arról tájékoztatott, hogy egységei leromboltak egy alagutat az övezet északi részén.

A Hán Júnisz-i műveleteknek az IDF szerint több halottjuk van, szemtanúk pedig arról számoltak be, hogy folytatódik a városban lévő Nasszer kórház ostroma, mely a harcok miatt gyakorlatilag felfüggesztette működését.
A hadsereg dróntámadást intézett az övezet középső részén lévő en-Nuszeirát menekülttábora ellen is, és arról tájékoztatott, hogy az akcióban megsemmisített egy terroristasejtet.
Jóllehet a harcok októberi kezdete óta az IDF számos, a Gázai övezet alatt meghúzódó alagutat rombolt le, ahol az övezetet irányító Hamász fegyveresei húzódtak meg, a The Wall Street Journal című amerikai lap amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva hét végén azt közölte, hogy az alagútrendszer mintegy 80 százaléka még mindig sértetlen.
Mindeközben vasárnap megszólaltak a légvédelmi szirénák a Gázai övezet melletti, a háború kezdete óta nagyrészt kiürített Kiszufim kibuc térségében.
A Hamász október 7-én hajtott végre összehangolt terrortámadást Izrael déli részén, az offenzívában 1200 ember meghalt, és több mint 3000 megsebesült. A terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül azóta mintegy százat engedett el. Izraeli források szerint 132-en még mindig az övezetben raboskodnak, 28-an pedig feltehetően már nincsenek életben. Válaszul Izrael hadműveletet indított a Hamász felszámolására. A gázai háború palesztin halottjainak száma meghaladta a 26 400-at.

felfüggeszt ENSZ UNRWA Hamász
Kapcsolódó cikkek